livios logo

Gilles-Olivier en Laetitia geven architect volledig carte blanche

Wie bouwplannen koestert, trekt meestal naar de architect met een heleboel ideeën en een lange verlanglijst. Niet zo bij Gilles-Olivier (31) en Laetitia (31). Zij gaven hun architect Mathias Radelet volledig carte blanche. Van het ontwerp van de woning en de interieurinrichting tot het meubilair en zelfs de deuren en verlichtingsarmaturen. Alles werd op maat ontworpen en gemaakt. Het resultaat? Een minimalistische woning in zwarte baksteen met een opvallend glazen volume in de gevel.

Sprong in het onbekende

Een stukje buiten het centrum van Bergen kochten Gilles-Olivier en Laetitia een mooie bouwgrond om hun bouwdromen op te realiseren. Ze wilden graag een hedendaagse lage-energiewoning en namen hiervoor architect Mathias Radelet onder de arm. Hun vertrouwen in Mathias was zo groot dat ze meteen de sprong in het onbekende waagden en hem voor het volledige project carte blanche gaven. “Het was hun eerste bouwproject en dat hebben ze meteen volledig aan mij toevertrouwd. Ik kreeg alle vrijheid en kon op dit project echt mijn stempel drukken”, vertelt Mathias.

Minimalistische architectuur

Mathias creëerde voor het Henegouwse koppel een minimalistische woning met een opvallende gevel. “Ik combineerde een zwarte baksteen met een groot paneel in cortenstaal om de horizontale lijnen van de woning te onderstrepen. Daarnaast creëerde ik een groot glazen volume in de gevel dat extra licht in de woning brengt aan het einde van de dag en de bewoners toelaat om binnenshuis van de zonsondergang te genieten.” De achterkant van de woning bestaat voor het merendeel uit glas om ook daar een optimale lichtinval te creëren en het zicht op de tuin open te houden.

Week-end Maisons & Architectes Black Studio

Mathias creëerde voor het Henegouwse koppel een minimalistische woning met een opvallende gevel.


© Black Studio  

Week-end Maisons & Architectes Black Studio - zithoek

In de nis van de voorgevel werd een gezellige ontspanningsruimte gecreëerd.


© Yves Deneyer  

Strakke inrichting

Ook binnenin de woning werd het minimalisme doorgetrokken en zie je duidelijk de strakke lijnen en grote volumes terugkomen. “Het volledige plaatje klopt. Vooral ook omdat voor dit project echt alles op maat werd ontworpen en gemaakt. Van de inrichting tot de meubels, zelfs de binnendeuren en verlichtingsarmaturen heb ik speciaal voor deze woning ontworpen”, zegt Mathias. Naast een maatwerkkeuken, -badkamer, -dressing en ingebouwde kasten creëerde hij voor Gilles-Olivier en Laetitia ook een gezellige ontspanningsruimte in de nis van de voorgevel.

Week-end Maisons & Architectes Black Studio - trap beneden

Ook binnenin de woning werd het minimalisme doorgetrokken en zie je duidelijk de strakke lijnen en grote volumes terugkomen.


© Yves Deneyer  

Week-end Maisons & Architectes Black Studio - overloop boven

“Het volledige plaatje klopt. Vooral ook omdat voor dit project echt alles op maat werd ontworpen en gemaakt."


© Yves Deneyer  

Lage-energiewoning

Niet alleen op het vlak van architectuur is dit duidelijk een hedendaagse woning, maar ook op het vlak van energie-eisen. Het jonge koppel koos bewust voor een BEN-woning, gebouwd met duurzame materialen en een optimale isolatie. Daarnaast integreerden ze hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en een thermodynamische warmtepomp. De combinatie van al deze elementen resulteert in een comfortabele woning die probleemloos aan de huidige energie-eisen beantwoordt.    

Timing en budget

In twaalf maanden tijd werd het volledige bouwproject afgerond. Alle technische details werden op voorhand nauwkeurig bestudeerd zodat er tijdens de werken geen onverwachte problemen opdoken. Ook qua budget waren er geen grote verrassingen. “Gilles-Olivier en Laetitia hebben van in het begin een duidelijk budget vooropgesteld en daar hebben we ons goed aan kunnen houden. De oorspronkelijke raming komt goed overeen met het finale budget.”

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/gilles-olivier-en-laetitia-geven-architect-volledig-carte-blanche/