livios logo

Houtskeletwoningen bouwen aan de lopende band

De opbouw van een houtskeletwoning (wind- en waterdicht) duurt twee tot drie dagen. De volledige afwerking neemt ongeveer drie maanden in beslag.


  

Serge De Gheldere vergeleek met zijn studiebureau Futureproofed de milieu-impact van een houtskeletbouwwand met die van een massieve wand. Conclusie: de milieu-impact van een houtskeletbouwwand is twee en een half keer lager.

Foto Machiels Building Solutions
  

Koen Van Gulck (Machiels Building Solutions): "Standaardisatie hoeft niet te leiden tot eenheidsworst. Kijk naar de Ford Mondeo en de Jaguar XF. Totaal verschillende auto's maar gebouwd op hetzelfde platform."

Foto Machiels Building Solutions
  

Machiels Building Solutions wil houtskeletbouw voor een breed publiek toegankelijk maken door industrialisatie en standaardisatie, oftewel: huizen bouwen aan de lopende band. "Met een prijsdaling van 10 % kunnen we meer dan 325.000 extra gezinnen de stap naar een nieuwbouwwoning laten zetten”, aldus Koen Van Gulck, manager sales en marketing.

Houtskeletbouw is goed voor onze planeet. De milieu-impact van een houtskeletwand ligt twee en een half keer lager dan die van een massieve oplossing. Dat is het resultaat van onafhankelijk onderzoek door Futureproofed, het studiebureau van klimaatambassadeur Serge de Gheldere. Machiels Building Solutions (MBS) kon zich geen betere reclame wensen bij het bekendmaken van zijn toekomstvisie voor de woningbouw, vorige week in de productiehal in Beringen.

Bouwen betaalbaar houden

MBS produceert houten wanden, vloeren en daken voor de woningbouw en wil met industrialisatie en standaardisatie het marktaandeel van houtskeletbouw in ons land vergroten. “Niks nieuws. In de auto-industrie doet men dit al jaren. Door op dezelfde manier woningen te bouwen, op basis van verschillende standaardelementen en met automatische productieprocessen, kunnen we de prijs van een nieuwbouwwoning fors drukken. We hebben becijferd dat met een prijsdaling van 10 % meer dan 325.000 extra gezinnen de stap naar een nieuwbouwwoning kunnen zetten”, vertelt Koen Van Gulck, manager sales en marketing.

Op termijn wil MBS zijn huidige productie van 900 woningen per jaar daarom aanzienlijk opdrijven. “Tegen 2015 willen we 150 jobs aanbieden en 4.000 woningen per jaar produceren”, vertelt directeur Jan Caris ambitieus.

Eigenheid bewaren

Loop je met doorgedreven standaardisatie niet het risico op eenheidsworst? “Zeker niet”, vertelt Koen Van Gulck. “De Belg is bijzonder gehecht aan de eigenheid van zijn woning. En ook door te werken met standaard constructie-elementen kunnen we die blijven garanderen. Kijk naar de Ford Mondeo en de Jaguar XF. Twee volledig verschillende auto’s met een totaal ander doelpubliek, terwijl ze toch op hetzelfde platform gebouwd zijn."

Meer weten over houtskeletbouw? Klik hier.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/houtskeletwoningen-bouwen-aan-de-lopende-band/