livios logo

Huis in 14 dagen

Foto Danilith-Delmulle
  

Foto Danilith
  


  

Het merendeel van de bouwers kiest voor een traditionele bouwwijze, maar het kan ook anders. Een methode die de jongste jaren aan populariteit wint is die van de systeembouw. Twee weken na de eerste spadesteek kunnen de pannen al op het dak.

Geprefabriceerde elementen zijn steeds meer in zwang in de bouw. De systeembouw trekt het automatisatieprincipe over de gehele lijn door: arbeiders maken de volledige woning in de fabriek en zetten deze vervolgens snel in elkaar op de werf. Slechte weersomstandigheden kunnen dus nooit roet in het eten strooien.
Voordeel is dat er met deze productiemethode veel minder kans is op uitvoeringsfouten. De belangrijkste troef is wellicht de snelheid. 14 dagen na de eerste spade kunnen de pannen al op het dak gelegd worden. Na ongeveer een half jaar is een systeembouwwoning al bewoonbaar. Bij deze methode is het aandeel van de loonkosten in verhouding tot de materiaalkosten natuurlijk ook veel lager dan bij de traditionele woningen.

Koudebruggen uitgesloten

De constructie van de muren gebeurt in horizontale positie in de fabriek. De buitenmuren bevatten een laag gespoten polyurethaan tussen twee lagen gewapend beton. Door dit naadloos gespoten isolatiemateriaal zijn koudebruggen uitgesloten. Aan de binnenzijde wordt er op de muur zeer glad afwerkingsbeton aangebracht zodat je hem onmiddellijk kan betegelen en bepleisteren of behangen. De bekleding aan de buitenzijde gebeurt met al in de fabriek gevoegde gevelstenen of met een pleister. Tegenwoordig bestaan er ook methodes waarbij holle betonnen wanden op de werf geleverd worden die ze vervolgens ter plaatse volstorten met beton. Nadeel is dat je gebonden bent aan architectonische beperkingen. Ronde muren en dergelijke kunnen niet.

Goed plannen op voorhand

Het aanbrengen van deuren, ramen, leidingen, rolluiken, dorpels, ventilatieroosters,...gebeurt op computergestuurde wijze in de muren. Dit vereist natuurlijk dat je op voorhand goed moet plannen waar je bijvoorbeeld een stopcontact wenst.
Het samenstellen van de muren tot een woning gebeurt op de werf. Na de plaatsing van de funderingen met hierop een gewapende prefabbalk is het tijd voor de rioleringen, de waterkerende laag, de vloerisolatie en de dekvloer.
Op de dekvloer komen de muren die in elkaar passen met een soort tand- en groefsysteem. De muren worden aan elkaar verankerd met ijzeren haken en er is ook een verbinding tussen de isolatie van de twee aan elkaar grenzende muren om koudebruggen te voorkomen. Tussen de twee muren blijft er een cementvoeg zichtbaar.

Bevestiging

De bevestiging van de binnenmuren gebeurt met bouten aan de buitenmuren. Voor de bevestiging op de funderingsplaat gebruikt de aannemer mortel. Nadien volgt de afwerking van het dak met de hulp van dakelementen. Wil je een extra verdieping? Op de dragende muurconstructie komen er breedplaatvloeren waarop dan binnenmuren en de topgevels bevestigd worden.

Daarna is het tijd voor de verdere afwerking (badkamer, keuken, bevloering, ...) die in grote lijnen overeenkomt met de traditionele bouwwijze. De systeembouw leent zich zowel voor traditionele als voor moderne woningen op voorwaarde dat je rekening houdt met de vereisten van het systeem.

Zo moet je je houden aan een voorgeschreven hoogte en wat de gevelbekleding betreft. Het is aan te raden om de plannen te laten uitwerken door architecten die ervaring hebben met deze bouwwijze.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/huis-in-14-dagen/