livios logo

In beeld: houten versus traditionele opbouw

Houtskeletbouw of de traditionele manier met snelbouw- en bakstenen: twee totaal verschillende bouwtechnieken, niet? Toch zijn er ook overeenkomsten. Wij zetten de ruwbouwfase van een 'houten' en 'stenen' werf tegenover elkaar. In woord en beeld. Op de foto's onderaan staat de houtskeletbouw links van de blauwe lijn, de traditionele bouw rechts. In beide gevallen gaat het om een woning met kruipkelder en hellend dak.

1. Grondwerken en kruipkelder

Na de voorbereidende werken is alles klaar voor het storten van de funderingssleuven. Daarop worden de muren van de kruipkelder gemetseld met betonblokken. Die muren vormen op hun beurt het rustpunt voor de betonnen welfsels of predallen. Van hout nog geen spoor.

 2. Binnenmuren en de eerste verdieping

De volgende stap zijn de binnenmuren. Op de 'stenen' werf trekken de metsers die op uit snelbouwsteen. Op die binnenmuren komen dan de welfsels voor de eerste verdieping.
Een heel verschil met de 'houten' werf. Hier bestaat de dragende structuur - het skelet - uit hout. Elke firma heeft haar eigen muuropbouw, naargelang de gebruikte materialen. Meer daarover in het artikel Hoe ziet de wandopbouw bij houtskelet eruit? Deze werf is er één van Ecohuis en dit bouwbedrijf plaatst houtskeletwanden met open structuur. Hier geen betonnen welfsels voor de verdieping, maar een houten vloeropbouw.

Grondwerken en kelder

Foto Ecohuis
  

Muren en welfsels

Foto Ecohuis
  

Fase drie

Foto Ecohuis
  

 laatstestap

Foto Ecohuis
  

3. Het dak versus de buitenmuren

Hier loopt de volgorde van werken van de twee werven uit elkaar. Op de 'houten' werf loopt de opbouw van het dakgebinte gelijk met die van de rest van het skelet.
Op de andere werf lijmen ze eerst de gevelsteen. Pas daarna mag de dakwerker zijn ding doen. Hiermee doet hout als bouwmateriaal voor het eerst zijn intrede op de 'stenen' werf.

4. Ramen en deuren (en buitenmuren)

Tijd voor het buitenschrijnwerk. De houtskeletbouw krijgt met een bakstenen gevel een 'traditioneel' jasje. Aan de buitenkant lijken beide woningen dus op mekaar... maar het binnenwerk is helemaal anders.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/in-beeld-houten-versus-traditionele-opbouw/