livios logo

Is BIM het bouwen van de toekomst?

BIM staat voor Building Information Model. Deze software, die in sommige landen zelfs verplicht is, zou het bouwproces vergemakkelijken. Met BIM creëer je namelijk een database vol informatie. Bouwheer, aannemer, architect en installateur – eigenlijk iedereen die deel uitmaakt van het bouwproces – kan deze informatiebron raadplegen. Het resultaat: een betere en efficiëntere samenwerking. 

De software van BIM bundelt alle informatie van de bouw voor alle betrokken partijen.

BIM verzamelt alle gegevens die met de bouw van je woning te maken hebben en maakt ze voor iedere betrokken partij beschikbaar.


© Mathieu Gijbels  

Met BIM bouw je twee keer. Een keer digitaal, een tweede keer op de werf. Doordat alle informatie van alle betrokken partijen verzameld wordt op één platform, ontstaan er minder misverstanden. Dit komt de samenwerking ten goede en dus ook het eindresultaat.

“Bouwen is vandaag een complexe bezigheid,” vertelt Mathieu Gijbels van bouwfirma Mathieu Gijbels. “Verschillende partijen werken op verschillende manieren en op verschillende tijdstippen samen om één gezamenlijk project te realiseren. Dat geeft vaak aanleiding tot miscommunicatie en vertragingen. Het oplossen daarvan kost moeite, tijd en geld.”

Problemen voorkomen

Mathieu Gijbels integreerde BIM al binnen zijn bedrijf. “Met BIM kunnen we op voorhand heel veel problemen voorkomen. De efficiëntie in de bouwfase stijgt spectaculair.” Gijbels noemt BIM een vooruitstrevend samenwerkingsmodel waarbij iedereen baat heeft. “We durven stellen dat BIM binnen afzienbare tijd de nieuwe manier van bouwen wordt. Al zal dat wel tijd vragen.”

“BIM is meer dan enkel software,” verklaart Nic Maes, BIM-manager bij Mathieu Gijbels. “Het vraagt een compleet andere manier van denken en aanpakken van het bouwproces. Dat is niet voor iedereen even evident.”

Kostenefficiënter werken

De Vlaamse Confederatie Bouw staat volledig achter BIM en organiseert zelfs de workshop ‘Aan de slag met BIM’. Bouwen met BIM brengt dan ook heel wat voordelen met zich mee. Zo komen fouten en problemen al voor de werffase aan het licht en beschikken alle partijen op elk moment over de actuele stand van zaken. 

Met BIM werk je ook kostenefficiënter. Er is namelijk meer financiële zekerheid omdat je minder gemakkelijk voor verrassingen komt te staan. Budget en planning kunnen beter gerespecteerd worden. En ook achteraf blijft de informatie beschikbaar. Iets wat handig is bij een verbouwing of renovatie. 

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/is-bim-het-bouwen-van-de-toekomst/