livios logo

Jan en Sabine bouwen compacte houtskeletwoning met window bench als blikvanger

Jan, Sabine en hun drie kinderen wonen in een unieke houtskeletwoning. Enkele jaren geleden gingen ze op zoek naar een cohousingproject in de buurt van Gent. Uiteindelijk besloten ze om toch een eengezinswoning te bouwen. Hun blik viel op een hoekperceel in Sint-Amandsberg. Het moest niet alleen een toffe woonplek worden, de woning moest ook duurzaam en energiezuinig zijn. En daarin is 2PK architecten duidelijk geslaagd!

In de Jos Verdegemstraat in Sint-Amandsberg springt de houtskeletwoning van Jan en Sabine meteen in het oog. Hun nieuwbouw heeft een opvallende puntgevel, afgewerkt met diagonale houten gevelbekleding. “Jan en Sabine klopten bij ons aan voor een comfortabele houtskeletwoning met warme en duurzame materialen”, vertelt architect Peter Geldof, zaakvoerder van 2PK architecten. “Hierbij was het voor hen belangrijk dat ze vanuit elke kamer van het uitzicht op het naastgelegen park konden genieten.”


© 2PK architecten - Marble Moon  


© 2PK architecten - Marble Moon  


© 2PK architecten - Marble Moon  


© 2PK architecten - Marble Moon  


© 2PK architecten - Marble Moon  

Compact maar ruimtelijk

2PK architecten ontwierp in samenwerking met Wart Thys een compacte woning zodat de tuin zo groot mogelijk kon blijven. “Ondanks de compactheid, zijn we erin geslaagd om een aangename ruimtelijkheid te creëren met veel lichtinval en een mooi uitzicht”, zegt Peter Geldof. De woning telt in totaal drie verdiepingen. Beneden is er een grote open leefruimte met zicht op de tuin en het naastgelegen park, een berging en gastentoilet. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een badkamer met apart toilet en een polyvalente ruimte. Op de bovenste verdieping zijn er nog twee slaapkamers en is er een ruimte voor de technieken voorzien.

Polyvalente ruimte met zitraam

Een van de wensen van de bewoners was een polyvalente ruimte die deel uitmaakt van de leefruimte maar ook makkelijk kan worden afgesloten. “Deze ruimte bevindt zich op de eerste verdieping. Hier hebben we een groot zitraam voorzien dat uitkijkt over het park. De zitbank voor het raam lijkt op een podium dat opengeklapt kan worden. Eronder zit een net voor contact met de leefruimte beneden”, legt Peter Geldof uit. “Afhankelijk van het moment kan je het podium open of gesloten laten.” 

De zitbank voor het raam lijkt op een podium dat opengeklapt kan worden.


© 2PK architecten - Marble Moon  

Eronder zit een net voor contact met de leefruimte beneden.


© 2PK architecten - Marble Moon  

Afhankelijk van het moment kan je het podium open of gesloten laten.


© 2PK architecten - Marble Moon  

Veel maatwerk

Het zitraam in de polyvalente ruimte met zitbank en net werd speciaal op maat gemaakt. Het raam zelf werd langs de binnenzijde afgewerkt met een houten omkadering. Ook aan de inrichting van de leefruimtes kwam veel maatwerk te pas. “De witte keuken in combinatie met bamboe en het boekenrek zijn op maat gemaakt, net als de trappen. Zo heeft de trap op het gelijkvloers doorkijkraampjes naar de leefruimte en de trapleuning op de eerste verdieping bestaat volledig uit houten verticale doorlopende stijlen.”

De witte keuken in combinatie met bamboe...


© 2PK architecten - Marble Moon  

... en het boekenrek zijn op maat gemaakt.


© 2PK architecten - Marble Moon  

Energiezuinig

Jan en Sabine hadden niet alleen aandacht voor duurzame materialen, maar wilden ook op een betaalbare manier een zo doorgedreven mogelijk E- en S-peil behalen. Het resultaat? Een E-peil van 9 en S-peil van 20. “Dit bereikten we door een doorgedreven isolatie (30 cm cellulose als dakisolatie, 30 cm glas- en houtwol als wandisolatie, 20 cm XPS-platen als vloerisolatie en drievoudige beglazing) in combinatie met energiezuinige technieken. Zo installeerde het koppel twaalf PV-panelen op het dak, een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning en een douchewarmtewisselaar waarbij het afvalwater van de douche het aanvoerwater voorverwarmt. Om binnen het budget te blijven, kozen Jan en Sabine voor een gasketel. Maar de leidingen voor een warmtepomp zitten wel klaar zodat ze in de toekomst kunnen overschakelen.”

Aangenaam koel in de zomer

Een van de uitdagingen bij deze houtskeletwoning met veel raampartijen was om een aangenaam comfort te creëren zonder oververhitting in de zomer. “We kozen voor tussenvloeren met bijkomende chape. Ook op de verdiepingen werd er 8 cm chape bovenop de vloerisolatie geplaatst zodat de vloeren zwaarder werden. Dat zorgt voor meer thermische inertie en verbetert ook de akoestiek in de woning”, verklaart Peter Geldof. Daarnaast zijn bijna alle ramen uitgerust met screens zodat de zon op hete dagen niet binnen schijnt en kan er ook nachtkoeling toegepast worden.

De trap op het gelijkvloers heeft...


© 2PK architecten - Marble Moon  

... doorkijkraampjes naar de leefruimte.


© 2PK architecten - Marble Moon  

De trapleuning op de eerste verdieping bestaat uit houten verticale doorlopende stijlen.


© 2PK architecten - Marble Moon  

Binnen budget…

De grootste uitdaging was om alle werken binnen het vooropgestelde budget te kunnen realiseren. “De bouwgrond was tot zo’n 2 meter diep geroerd als gevolg van een oude grondvervuiling die ooit gesaneerd werd. Daardoor moesten we een algemene funderingsplaat voorzien. Deze meerkost moesten we dragen zonder het totale kostenplaatje te laten stijgen. Maar met een goede opvolging en het nodige teamwork tussen de verschillende partijen en aannemers is dit gelukt”, vertelt Peter Geldof. “Er was in eerste instantie ook geen budget voor een tuinberging om fietsen te stallen. Maar door zelf hun handen uit de mouwen te steken, zijn de bewoners creatief omgegaan met hun budget.”

… en deadline

In totaal namen de bouwwerken elf maanden in beslag. De grondwerken startten in augustus 2018 en de woning is het jaar erop in juni opgeleverd. “Net op tijd”, vertelt Peter Geldof. “Jan en Sabine woonden tijdens de werken in een kleine rijwoning met hun twee kinderen en verwachtten in de tweede helft van juli hun derde kindje. De bedoeling was om voor de bevalling te verhuizen. En dat is gelukt!”

Kijk binnen: Openhuizendag op 26 september

Zelf eens binnenkijken? Op zondag 26 september gunt Mijn Thuis op Maat je een blik achter de gevel van deze woning en tal van andere nieuwbouw- en renovatieprojecten. Zoek jij nog inspiratie voor jouw (ver)bouwproject? Surf dan naar www.mijnthuisopmaat.be, ontdek alle deelnemende projecten en schrijf je in voor deze openhuizendag!

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/jan-en-sabine-bouwen-compacte-houtskeletwoning-met-window-bench-als-blikvanger/