livios logo

Massief Passief

Massief Pasief: passiefbouwen op een traditionele manier.

Foto Terca - Desimpel
  

In dit massief-passiefproject in opbouw zie je duidelijk de extra laag isolatie die nodig is om thermische topprestaties te realiseren.

Foto Porotherm
  

Dak van een massief-passiefhuis op basis van een sarkingsysteem. Hierbij worden de tengellatten door de isolatieplaten (zowel horizontaal als verticaal geschrankt) op de onderliggende dakstructuur bevestigd met lange schroeven.

Foto Porotherm
  

Ook een optimale vloerisolatie is noodzakelijk in een passiefhuis.

Foto Recticel Insulation
  

Passiefhuizen zijn de toekomst. Zoveel is duidelijk. Nog niet zo lang geleden leek het dan ook dat vooral houten woningen het gros van de toekomstige nieuwbouwprojecten zou uitmaken. Want de eerste passiefhuizen, zoals die gebouwd werden in Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië waren steevast houtskeletbouwprojecten.

Het moet gezegd dat houtskeletbouw een bijzondere techniek is, die zeer mooie energieprestaties mogelijk maakt. Maar dat geldt ondertussen ook voor de traditionele bouwmethode. De keramische sector in ons land gelooft dan ook rotsvast in het massief-passiefprincipe.

Vertrouwde materialen

Omdat in onze Belgische bouwcultuur de baksteen een prominente plaats inneemt, gelooft de keramische industrie dat er vooral een toekomst is weggelegd voor passiefhuizen en lage energiewoningen uit baksteen. Het grote voordeel is dat wie passief wil bouwen, toch nog steeds met de vertrouwde materialen en bouwstijlen kan werken.

Van buiten ziet de bouw er uit als een traditionele bakstenen woning. Pas als je weet dat er een dubbele laag isolatie zit in de extra dikke spouwmuur, valt op dat een massief-passiefhuis geen alledaags project is. Om de rollaag boven de deur- en raamopeningen op te vangen, wordt een L-profiel in de gevel ingemetseld. Voor niet te grote openingen moet het profiel niet verankerd worden aan het binnenspouwblad en krijg je dus geen koudebruggen.

Sarking

Om de koudebrug tussen de ondergrond en de muren weg te werken, rust de massief-passiefconstructie op een laag cellenglas. De vloerisolatie bestaat uit een dubbele laag van dezelfde harde isolatieplaten, waarmee ook de muren zijn geïsoleerd.

Het dak is uitgevoerd met een sarkingsysteem. Hierbij worden de tengellatten door de isolatieplaten (zowel horizontaal als verticaal geschrankt) op de onderliggende dakstructuur bevestigd met lange schroeven. De aansluiting van de twee isolerende lagen is ter hoogte van de nok opgespoten met pur. Bovenop de isolatieplaten, ligt een losse onderdakfolie die dampopen en waterdicht is.

Bij doorvoeren van technische leidingen door de isolatieschil zijn alle spleten en kieren goed opgevuld met pur-schuim. Ook de kier tussen twee isolatieplaten bij raam- en deuropeningen is nauwlettend gedicht met pur.

Luchtdichte afwerking

Een van de belangrijkste kenmerken van een passiefhuis is de luchtdichte afwerking. Voor de pleisterwerken beginnen, worden er daarom luchtdichte folies aangebracht op de plaatsen waar het pleisterwerk stopt. Deze zorgen voor een luchtdichte aansluiting tussen het pleisterwerk, het schrijnwerk, de betonvloer en het dak. Als de folie geperforeerd wordt, moet deze perforatie achteraf terug luchtdicht worden afgewerkt. Het vergt een hele inspanning om alle kieren en spleten in de hele woning te dichten, maar voor een goed resultaat (het passiefhuiscertificaat) is dit wel een vereiste.

Er zijn sleutel-op-de-deurfirma's die nu massieve passiefhuizen bouwen met een resultaatsverbintenis. Als je je bouwproject echter zelf in handen neemt, met de hulp van één of meerder aannemers, dan komt het erop aan om ook grondig te controleren of belangrijke aandachtspunten, zoals de luchtdichte afwerking, ook daadwerkelijk worden opgevolgd.

De concrete uitvoeringsdetails van een massief-passiefhuis kunnen uiteraard verschillen van project tot project. Met bovenstaande tekst willen we je een idee geven van het principe.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/massief-passief/