livios logo

Meer dan 1 op 10 nieuwe woningen is houtbouw

We bouwen in België steeds duurzamer. Dan is het ook niet verwonderlijk dat veel bouwers vallen voor de troeven van een houtbouwconstructie. Uit een studie van Hout Info Bois blijkt dat het marktaandeel van deze bouwmethode de kaap van 10% ruim overschrijdt.

Hout Info Bois, de nationale organisatie voor technische inlichtingen over hout, organiseert tweejaarlijks een enquête over de stand van zaken in de houtbouwsector. Een interessante studie die heel wat trends en evoluties aan het licht brengt. Dat geldt ook voor de resultaten van 2017-2018.

houtskeletbouw nieuwbouw huis werf houtskeletbouw

Met uitzondering van een serieuze dip in 2017, zit het aantal houtbouwwoningen van Belgische bedrijven al sinds 2011 in een stijgende lijn.

Foto Arkana
  

houtskeletbouw gevelopbouw baksteenafwerking

Hugues Frère: “Wie aan de toekomst denkt, kan niet anders dan houtbouw overwegen."

Foto Dewaele Woningbouw
  

 Houtskeletbouw werf nieuwbouw sleutel-op-de-deur sod

Met 86 procent is houtskeletbouw de meest toegepaste techniek bij nieuwbouw.

Foto Ecohuis
  

Livingwood houtskeletbouw

Met een aantal van 2.514 huizen komt het marktaandeel van houtbouw in België uit op 10,91%.

Foto Livingwood
  

Stijgende lijn

Met uitzondering van een serieuze dip in 2017, zit het aantal houtbouwwoningen van Belgische bedrijven al sinds 2011 in een stijgende lijn. Voor 2018 klokt de teller af op 2.514 houtbouwwoningen. Het merendeel daarvan is gebouwd in Vlaanderen. Een verklaring daarvoor zoekt Hout Info Bois in het feit dat we in Vlaanderen meer bouwen met sleutel-op-de-deurfirma’s die gespecialiseerd zijn in deze bouwmethode.

houtinfobois


© HoutInfoBois  

“Mooi resultaat, maar er zit meer in”

Vorig jaar zijn er 19.186 vergunningen uitgereikt voor de bouw van een nieuwe eengezinswoning. Met een aantal van 2.514 huizen komt het marktaandeel van houtbouw in België uit op 10,91%. Een mooi resultaat, al had Hout Info Bois meer verwacht in tijden waarin het klimaat en ons milieu steeds belangrijker worden.

houtinfobois


© HoutInfoBois  

“Hout is een natuurlijk bouwmateriaal, volledig hernieuwbaar en heeft goede thermische eigenschappen”, vertelt directeur Hugues Frère. “Wie aan de toekomst denkt, kan niet anders dan houtbouw overwegen. Door zijn lichte gewicht en snelle plaatsing is houtbouw ook een ideale oplossing voor renovaties, uitbreidingen en optoppingen.”

Houtskeletbouw meest toegepaste techniek

(Ver)bouwers die gaan voor houtbouw kunnen kiezen uit meerdere systemen. Hout Info Bois ging na met welke systemen houtbouwbedrijven werken in België. De meeste werken met één van de vier meest gekende systemen:

Met 86 procent is houtskeletbouw de meest toegepaste techniek bij nieuwbouw. Bij renovatie gaat het zelfs om 91 procent.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/meer-dan-1-op-10-nieuwe-woningen-is-houtbouw/