livios logo

Prijs van hout in stijgende lijn

Foto Ecohuis
  

Het hout is sinds begin dit jaar een pak duurder geworden. De prijzen zijn met 20 tot 60 procent gestegen. Er zijn verscheidene redenen voor de prijsstijging, onder meer een stijgende vraag vanuit China en India en het toenemend gebruik van hout als brandstof.


  

Er zijn onder meer bevoorradingsproblemen omdat het verbruik van hout in de bouwsector in Europa stijgt. Febelhout, de Belgische federatie van de hout- en meubelindustrie, benadrukt wel dat er geen sprake is van een houttekort. Er is in Europa ongeveer 340 miljoen kubieke meter hout beschikbaar.

Door de succesvolle economische situatie in landen als India en China is er meer vraag in die landen en ook minder invoer in België, zegt Marc de Poorter van Febelhout. "En traditionele invoerders als de Scandinavische landen en Rusland verwerken steeds meer hout op de interne markt."

Door de hoge olieprijzen gebruikt de Belg ook steeds vaker hout als brandstof. In Wallonië krijgen mensen premies voor het plaatsen van houtkachels, waardoor de vraag naar hout ook daar verhoogt.

Exacte prijzen van het hout kan Febelhout niet geven. "Dat is te veel afhankelijk van allerlei parameters, zoals de houtsoort, de kwaliteit en de hoeveelheid," legt de Poorter uit.

Bron: Het Belang van Limburg

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/prijs-van-hout-in-stijgende-lijn/