livios logo

Primeur: Belgen bouwen huis met 3D-betonprinter

Belgische bouwbedrijven maken nog te weinig gebruik van de meest moderne digitale technologieën. Dat blijkt uit een rondvraag van de Confederatie Bouw bij 272 bouwondernemingen. Toch heeft België een wereldprimeur te pakken: bij Kamp C in Westerlo is de grootste 3D-betonprinter in opbouw. Tien meter breed, diep en hoog!

Een team van bouwbedrijven, onderzoekers en architecten gaat volgend jaar in Westerlo de ruwbouw van een rijtjeshuis zetten met een 3D-betonprinter. “Dit heeft niemand ons voorgedaan”, zegt Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen in Westerlo.

“De 3D-printer print laagje per laagje. Steunpilaren, muren, vloeren… Voor de zomer zou het huis er moeten staan”, zegt Peter-Paul van den Berg.

Foto Getty Images
  

Rijwoning van twee verdiepingen…

De start van de woning is gepland in maart 2019, eerder dan verwacht. Op basis van een digitaal plan spuit de printer laagjes sneldrogend beton op elkaar. “De 3D-printer print laagje per laagje. Steunpilaren, muren, vloeren… Voor de zomer zou het huis er moeten staan”, zegt Peter-Paul van den Berg in De Tijd.

… als vergaderruimte...

Zodra het gebouw afgewerkt is, zal Kamp C het gebruiken als vergader- en demoruimte. “Dit wordt een wereldprimeur voor een gebouw van twee verdiepingen hoog. In China pakken ze het anders aan. Daar printen ze de elementen en monteren ze die aan elkaar. Bij ons gaat de ruwbouw er in één keer staan.”

… en stimulans voor de bouwsector

Het project moet innovatie stimuleren in de Belgische bouwsector, die moderne technologie traag omarmt. Uit recent onderzoek van de Confederatie Bouw blijkt dat slechts 4% van de Belgische bedrijven met BIM werkt, 3% met 3D-printers, 3% met robotisering, 1% met 3D-scanners en 1% met drones.

Bron: De Tijd

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/primeur-belgen-bouwen-huis-met-3d-betonprinter/