livios logo

Printen we straks huizen met een 3D-betonprinter?

De redactie van Livios was erbij toen de indrukwekkende 3D-betonprinter eind maart onthuld werd op de site van Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie. Binnenkort zal deze printer een woning van 8,5 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep printen. En dit laag voor laag. Wat betekent dit voor onze manier van bouwen in de toekomst?

De 3D-printer staat op de site van Kamp C in een constructie van containers.

Foto Livios
  

De 3D-printer op de site van Kamp C wordt gebruikt in het kader van het project C3PO (Co-creatie 3D-Printen met Ondernemingen) om een volledige woning te printen uit beton. De ruwbouw van de woning zal in één week rechtstaan. In het najaar zullen andere bouwbedrijven of onderzoeksinstellingen kunnen experimenten met deze printer.

C3PO-project
TRiAS architects, Concrete House, Groep Van Roey, Thomas More-hogeschool, Beneens bouwbedrijf, ViCre, Universiteit Gent, Saint-Gobain Weber en Kamp C bundelen hun krachten in dit project.

Innoveren…

De 3D-printer wordt gebruikt om een volledige woning te printen uit beton.

Foto TRiAS architecten
  

Met de 3D-betonprinter van 10 meter hoog, 10 meter breed en 10 meter diep wil Kamp C de bouwsector triggeren om stappen vooruit te zetten. “We willen antwoorden bieden op maatschappelijke uitdagingen met meer aandacht voor het klimaat en inzetten op innovatie en duurzaamheid. Die innovatie is nodig in de bouwsector”, vertelt Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C. “Na de zomer printen we daarom een volledige woning en niet enkel deelsegmenten zoals nu wordt gedaan.”

… en experimenteren

Het project C3PO dient om kennis en ervaring te delen. “We willen met dit project aantonen dat 3D-printen rendabeler is dan de huidige manier van bouwen”, vertelt Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C. “Het is de eerste printer waarbij een huis on site gebouwd wordt. We willen geen Flintstone-woning printen, maar een huis waaraan de gemiddelde bouwprofessional zich kan spiegelen. Met deze printer willen we experimenteren. Zo zal de juiste cementsamenstelling nog een grote uitdaging worden.”

Voordelen

Kamp C wil met deze printer de bouwsector triggeren om stappen vooruit te zetten.

Foto Livios
  

Bouwen met een 3D-printer biedt heel wat voordelen. Een woning bouwen zal minder arbeid kosten en minder tijd in beslag nemen waardoor de bouwkosten dalen. Er is minder materiaal nodig en je verspilt ook minder, want je print enkel wat je nodig hebt. Zo beperk je de afvalstroom en bespaar je ook CO2, waardoor het bouwproces verduurzaamt. Bovendien heeft de architect een grotere ontwerpvrijheid: gebogen wanden, complexe vormen in het plafond, … vormen geen probleem voor de printer. Daarnaast dalen de faalkosten doordat de computer vroegtijdig fouten ontdekt.

Wat brengt de toekomst?

Er is minder materiaal nodig en je verspilt ook minder, want je print enkel wat je nodig hebt.

Foto Livios
  

Welke rol 3D-printers zullen spelen bij woningbouw zal de toekomst moeten uitwijzen. De partners van het C3PO-project zijn alvast enthousiast. Nu is het vooral nog experimenten en zoeken volgens Jan Blaakmeer van Saint-Gobain Weber: “We moeten de techniek eerst verder ontwikkelen en het proces optimaliseren. Als we dat onder controle hebben, kunnen we kijken hoe het printen werkt bij 5°C of 25°C op de werf.”

De volgende stap zal moeilijker zijn volgens Gieljan Vantyghem, onderzoeker aan de Universiteit Gent. “We moeten kijken hoe we in stedelijke situaties kunnen printen. Als we steden niet meer willen uitbreiden, kan 3D-printen misschien een oplossing zijn voor de toekomst om gebouwen op te toppen.”

Dak en wanden uit één geheel

Alex van Olmen, zaakvoerder van Concrete House verwacht alvast grote veranderingen voor het ontwerpen van woningen. “Met een 3D-printer kan je bijvoorbeeld gevelelementen met speciale vormen printen of het dak en wanden uit één geheel optrekken.”

Ook architect Tom Reynaers van TRiAS Architecten verwacht dat 3D-printen een impact gaat hebben: “We zullen anders omgaan met materialen en binnen afzienbare tijd een gebouw kunnen neerzetten. Zo zal de bouwpraktijk verduurzamen.” 

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/printen-we-straks-huizen-met-een-3d-betonprinter/