livios logo

Sleutel-op-de-deur en houtskeletbouw: een ideale match?

“Mensen kiezen vandaag bewust voor de combinatie van sleutel-op-de-deur en houtskeletbouw”, zegt Lisanne Govaerts van Arkana.

Foto Arkana
  

"We motiveren potentiële klanten altijd om navraag te doen via werven- en referentielijst", aldus Gert Mertens van Ecohuis.

Foto Ecohuis
  

“Waar we moesten starten met het overtuigen van de klanten om voor houtskeletbouw te kiezen, is het nu een commerciële troef geworden”, vertelt Pieter Devos van Dewaele Bouwbedrijven.

Foto Dewaele Woningbouw
  

Peter Soetaert van Kijk & Bouw merkt dat mensen gewonnen zijn voor de combinatie van SOD en houtskeletbouw. “Het is een energievriendelijke en betaalbare bouwformule."

Foto Kijk & Bouw
  

Heel wat sleutel-op-de-deurbedrijven richten zich op houtskeletbouw. Vanwaar die grote interesse en zijn bouwers vandaag wel overtuigd van deze bouwtechniek? We vroegen het na bij enkele specialisten.

Voornamelijk grote spelers

“Houtskeletbouw is een vak apart, je moet dus de knowhow in huis hebben maar ook de ruimte om de wanden op voorhand te assembleren”, zegt Pieter Devos van Dewaele Bouwbedrijven. “Dat maakt dat er inderdaad voornamelijk grotere bedrijven actief zijn in de markt van houtskeletbouw. Die hebben dan ook een technische goedkeuring die de kwaliteit van de bouwmethode bewijst.”

Door de strengere energieprestatienormen, moeten alle aspecten van het bouwproces hierop afgestemd zijn. “Daardoor is een sleutel-op-de-deurcoördinatie door dezelfde firma handig”, vindt Lisanne Govaerts van Arkana. “Het is belangrijk dat de bouwheer in deze snelevoluerende markt kiest voor degelijke kwaliteit en bewezen vakmanschap.”

Een commerciële troef

“Waar we moesten starten met het overtuigen van de klanten om voor houtskeletbouw te kiezen, is het nu een commerciële troef geworden”, vertelt Pieter Devos. “Eindelijk hebben bouwers, wel met een pak vertraging ten opzichte van de ons omringende landen, de troeven van houtskeletbouw leren appreciëren.”

Bewuste keuze

“Mensen kiezen vandaag inderdaad bewust voor de combinatie van sleutel-op-de-deur en houtskeletbouw”, vervolgt Lisanne Govaerts. “Een lage energiewoning in houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode en vandaag de dag een algemeen aanvaarde bouwwijze. In nagenoeg elke nieuwe verkaveling zien we woningen gerealiseerd worden in houtskeletbouw. Onze klanten kiezen er bewust voor om een dampopen lage energiewoning instapklaar af te werken.”

Geen verrassingen

Ook Peter Soetaert van Kijk & Bouw ondervindt dat mensen vlug gewonnen zijn voor de combinatie van sleutel-op-de-deur en houtskeletbouw. “Een sod-firma neemt heel wat (administratieve) taken op zich waardoor de koper een zorgeloos bouwproces kan doorlopen.”

“Anderzijds is houtskeletbouw een energievriendelijke en betaalbare bouwformule. De koper krijgt dus een energiezuinige woning volgens een vooraf bepaald budget en komt nooit voor verrassingen te staan.”

Referenties navragen

Gert Mertens van Ecohuis merkt eveneens op dat potentiële klanten zeer bewust bezig zijn met energiezuinig bouwen. “Doordat er heel wat spelers op de markt zijn, zitten er helaas ook enkele tussen die misbruik maken van het vertrouwen dat de bouwheer in hun heeft. Vandaar motiveren we onze potentiële klanten altijd om navraag te doen via een werven- en referentielijst.”

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/sleutel-op-de-deur-en-houtskeletbouw-een-ideale-match/