livios logo

VIDEO: Het hoogste en wellicht ook vreemdste huis dat je al zag

In Talkeetna, een klein dorpje in Alaska, vind je de Goose Creek Tower. Een gebouw van maar liefst 56 meter hoog. Op zich niets speciaal als je weet dat het hoogste gebouw ter wereld, het Burj Khalifa in Dubai, 828 meter hoog is. Al gaat het hier niet om een luxueuze wolkenkrabber, maar om een handgebouwde woning. En dat zónder bouwplannen. 

Phillip Weidner begon zo'n 15 jaar geleden met het bouwen van een kleine hut. Hij kreeg zijn bouwwoede duidelijk niet onder controle en plaatste er stap voor stap een nieuwe verdieping bovenop. Momenteel zit hij op 56 meter hoog en daar zal het ook bij blijven. Anders betreedt hij het federale luchtruim en dat is verboden terrein. 


  

Geen bouwplan

Omdat de man verdieping per verdieping bouwde, gebruikte hij geen bouwplan. Bovendien is Phillip geen architect. Hij is namelijk advocaat van opleiding. Maar zijn passie voor bouwen kan hij duidelijk niet onder stoelen of banken steken. 

Die bouwpassie torent momenteel 56 meter boven de Alaskaanse wildernis uit. Het resultaat van 15 jaar hameren en timmeren is niet enkel een speciale woonst: het uitzicht is magnifiek.

 


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  

 

Noorderlicht

Op een heldere dag kan Phillip tot 450 km ver kijken. Alsof dat nog niet ver genoeg is, wil hij als de woning af is een telescoop plaatsen op de allerhoogste verdieping. Al zal dat nog wel even duren. De toren is nog lang niet af. Zowel vanbinnen als vanbuiten is er nog veel werk aan. 

Toch wordt Phillip al dubbel en dik beloond voor zijn harde werken. Zo kan hij in de winter volop genieten van een van 's werelds mooiste natuurverschijnselen: het noorderlicht. Jaloers? 

 

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/video-het-hoogste-en-wellicht-ook-vreemdste-huis-dat-je-al-zag/