livios logo

Houtskeletbouw versus traditionele bouw: wat zijn de verschillen?

Vraag

Is er een prijsverschil tussen traditionele bouw en houtskeletbouw? Waar ligt het prijsverschil? Is de afwerking van de binnenmuren beter bij traditionele bouw of bij houtskeletbouw?

Antwoord

Een vraag waar al menig discussie over gevoerd is. Houtskeletbouwfirma's beweren met lagere prijzen voor de dag te kunnen komen, maar dit wordt tegengesproken door aannemers van traditionele woningen.

De bouwwijzen verschillen dusdanig van elkaar dat je onmogelijk een correcte prijsvergelijking kan maken. Voor elke woning is die vergelijking anders. Door de band zijn de prijsverschillen te verwaarlozen en mag dat niet de belangrijkste reden vormen om voor het één of het ander principe te kiezen.

Wanneer je de prijzen vergelijkt moet je zeker ook rekening houden met de kortere bouwtermijn van houtskeletbouw. Daardoor kan je bijvoorbeeld huurgeld uitsparen.

Ook op je tweede vraag kunnen we je geen pasklaar antwoord geven. De afwerking is anders, maar welke van de tweede methodes de beste is, hangt van persoonlijke voorkeur af. Houtskeletbouw heeft het voordeel dat het een droge afwerking is. Je hoeft dus niet lang te wachten vooraleer te schilderen of te behangen. De woning is ook sneller opgewarmd als je kiest voor een houtskeletbouw. Houtskeletbouw scoort ook goed bij mensen die begaan zijn met ecologisch bouwen. Traditionele muren hebben het voordeel dat ze de warmte beter kunnen bijhouden en dat ze beter akoestisch isoleren.

Ga zeker een kijkje nemen in onze rubrieken 'Houtskeletbouw' en 'Traditionele bouwtechniek'. Daar verneem je meer over de algemene kenmerken van houtskeletbouw en van traditionele bouwwijzen.

Waarin een voorstander van traditionele woningbouw geconfronteerd wordt met een aanhanger van houtskeletbouw.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/vraag/1345/houtskeletbouw-versus-traditionele-bouw-wat-zijn-de-verschillen/