livios logo

Staalconstructie is bij plaatsen betonpanelen te licht. Is de oplossing van onze ingenieur voldoende?

Vraag

In bijlage enkele tekeningen van onze werf, een staalstructuur met betonpanelen rondom. Het gaat hem om de 2 voorste betonpanelen en de dragende structuur hiervan. Alles is uitgerekend door een stabiliteitsbureau aangesteld door ons.

Ter verduidelijking:

Wat reeds geplaatst is = druklaag + welfsels / staalstructuren / en betonpanelen.

Bij plaatsing van de betonpanelen vertoont ligger HEA200 torsingsverschijnsel richting de betonpanelen en doorbuiging naar onder. De uiterste gevelkolommen hellen minimalistisch over. Onze aannemer meet 140 mm links en rechts.

De aannemer heeft de twee betonpanelen vooraan in het midden wat moeten opkaleren zodat deze ietwat recht zouden staan. Op zich visueel niets mis, echter maken we ons zorgen wat er gebeurt in latere fase:

  • Bij volledige dakbelasting
  • Bij volle belasting verdiep (met polybetonvloer, zie bijlages)

Na het opmerken van dit probleem en het op de hoogte stellen van onze ingenieur stelt deze volgende "fix" voor: de betonpanelen te laten rusten op het voorspanwelfsel dakverdiep. Dit door middel van 4 x L-ijzer 150/150/10 lengte 30cm per stuk / vast te zetten telkenmale met 4*M16.

Onze aannemer heeft zijn vragen bij deze oplossing aangezien de huidige situatie niet wordt verbeterd daar er enkel geprobeerd wordt deze nu te fixeren. Volgens hem is de structuur in de voorgevel al redelijk belast en is de bovenste ligger ondergedimensioneerd.

Antwoord

Deze rubriek biedt enkel eerstelijnsinformatie. Dit gaat over de stabiliteit van je woning en beoordelen we liever niet vanop afstand. Je stabiliteitsingenieur zou hiervoor geschikt moeten zijn. Heb je twijfels, kan je dit best duidelijk voorleggen aan de stabiliteitsingenieur en documenteren of een tweede, professionele opinie vragen van iemand die ter plaatse komt kijken.

detail uitleg/tekeningen van de situatie
detailtekeningen

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwtechnieken

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/vraag/33621/staalconstructie-is-bij-plaatsen-betonpanelen-te-licht-is-de-oplossing-van-onze-ingenieur-voldoende/