livios logo

Waarom kiezen sleutel-op-de-deurbedrijven meer en meer voor houtskeletbouw?

Een houten woning heeft een stuk minder thermische isolatie nodig dan een klassieke woning.

Foto Arkana
  

Een doorsnee houtskeletwoning staat vanaf de fundering tot en met de keuken recht in 10 tot 12 weken.

Foto Arkana
  

Luchtdicht bouwen, één van de peilers van een lage energiewoning, is makkelijk toepasbaar in een houtskeletwoning.

Foto Dewaele Woningbouw
  

Bouwgronden die momenteel aangesneden worden, zijn vaak minder draagkrachtig. Met een lichtere bouwmethode spaar je aardig wat uit op het vlak van funderingen.


  

Een bouwmethode die de jongste jaren veel aan terrein wint bij sleutel-op-de-deurbedrijven is houtskeletbouw. Het is opvallend, zeker op bouwbeurzen, hoeveel bedrijven voor deze techniek kiezen. De vraag die we ons dan ook stellen: waarom?

Duurzaam

“Het belangrijkste argument is de duurzaamheid van de woningen”, zegt Pieter Devos van Dewaele Bouwbedrijven. “We gebruiken hout, een hernieuwbaar materiaal. Tijdens zijn groei neemt hout CO2 op in plaats van het uit te stoten. Verder draagt de uitstekende isolatie ook nog bij tot de duurzaamheid van de woningen. Wat je niet moet verbruiken aan energie, stoot je ook niet uit.”

Peter Soetaert van Kijk & Bouw vult aan dat een houten woning even lang meegaat als een traditionele woning. “Een goede en doordachte bouwmethode is hiervoor echter wel nodig. Zo wordt het hout behandeld om de duurzaamheid en vuurvastheid te verhogen. Je doet dan ook best beroep op een firma met ervaring.”

Korte bouwtijd

“Een doorsnee houtskeletwoning staat vanaf de fundering tot en met de keuken recht in 10 tot 12 weken”, vertelt Gert Mertens van Ecohuis. “Het is onder andere de korte bouwtijd die ervoor zorgt dat bouwheren vandaag bewust kiezen voor houtskeletbouw”, weet Lisanne Govaerts van Arkana.

“Al onze wanden worden geproduceerd in het atelier, onder de beste omstandigheden zonder last van wind of regen”, vervolgt Pieter Devos. “Dit maakt meteen ook dat de tijd op de werf beperkt blijft. Het houten skelet van een gemiddelde woning wordt opgebouwd in 5 tot 8 dagen. Meteen daarna kan je de technieken plaatsen, want er zitten op dat moment ook al ramen in de woning.”

Droge methode

“Daarnaast is houtskeletbouw een droge bouwmethode, in tegenstelling tot de traditionele woningbouw waar gemiddeld 6.000 liter vocht gebruikt wordt”, aldus Peter Soetaert.

Het is volgens Gert Mertens dan ook beter voor de gezondheid. “Bovendien kan je meteen parket of laminaat leggen en starten met de schilderwerken aangezien je de woning niet moet droogstoken.”

Lichte constructie

“Het gewicht van de constructie is ook steeds meer een argument. De terreinen die momenteel aangesneden worden, zijn vaak minder draagkrachtig. Door te kiezen voor een lichtere bouwmethode kan je op die manier aardig wat uitsparen op het vlak van de funderingen”, zegt Pieter Devos.

Energiezuinig

Door de stijgende energieprijzen en strengere bouwnormen is de bouwheer volgens Lisanne Govaerts veel bewuster geworden. “Hij gaat op zoek naar de meest efficiënte manier (kosten/baten) om zijn woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Houtskeletbouw is de ideale bouwmethode om eenvoudig tot een energiezuinige woning te komen.”

“In onze woningen kunnen we de isolatiegraad makkelijk opdrijven zonder dat de muurdikte exponentieel toeneemt omdat de isolatie in de draagstructuur wordt verwerkt. Luchtdicht bouwen, één van de peilers van een lage energiewoning, is makkelijk toepasbaar in een houtskeletwoning.”

Kostenbesparend

Een houten woning heeft volgens Peter Soetaert tenslotte ook een stuk minder thermische isolatie nodig dan een klassieke woning. “Hout is een natuurlijke isolator. Dat houdt in dat de kosten voor het verwarmen van de woning lager zullen liggen dan bij een traditionele woning.”

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/waarom-kiezen-sleutel-op-de-deurbedrijven-meer-en-meer-voor-houtskeletbouw/