livios logo

Wonen voor 45.000 euro. Is dit de toekomst?

Het West-Vlaamse bedrijf Kabien pakt uit met strakke woonunits van 38 m². Met een kostprijs van 45.000 tot 70.000 euro zijn ze toegankelijk voor een groot publiek. Maar is zo’n kleine oppervlakte wel leefbaar? Het stadsbestuur van Kortrijk neemt de proef op de som en opent het debat over kleiner wonen in de stad.

Vandaag is het duur om ruim te wonen. Bovendien is een woning meestal vast ingedeeld. Maar stel je nu eens voor dat je zelf je huis slim kan indelen naargelang je ruimtevraag. Dat is het uitgangspunt van het Kortrijkse bedrijf Kabien. Zij hebben een compacte, modulaire woning ontworpen met al het mogelijke comfort. Het bedrijft mikt hiermee op jonge koppels en senioren en wil het debat openen over tijdelijk en betaalbaar wonen.

Vorige dinsdag plaatste Kabien zijn allereerste unit in Kortrijk voor een proefproject van vier maanden. “Hoe klein kun je wonen zonder in te boeten om comfort?”, vraagt schepen van Wonen Wout Maddens (Open VLD) zich af, die zelf enkele dagen in de woonunit zal wonen. De tijdelijke constructie wordt de komende maanden uitgetest en is te bezichtigen aan de Meensesteenweg 53 in Kortrijk.

Kabien unit woonunit

Kabien is een een modulaire woning van 38 m²...


© Kabien  

Kabien unit woonunit

... met al het mogelijke comfort.


© Kabien  

Moderne technieken

De allereerste Kabien van 38 m², ontworpen door architect Piet Acx, kreeg de naam FutureNow. “Deze naam verwijst naar de moderne technieken die in de woonunit aanwezig zijn, zoals beveiligingscamera’s, een muziekinstallatie, een modulaire boiler met zonnepanelen. Hiervoor werken we samen met een twintigtal partners”, legt Piet Acx uit.

“Met deze naam willen we ook samen met de stad Kortrijk het debat openen over hoe we in de toekomst kleiner kunnen wonen in de stad. En over tijdelijke vergunningen, zodat je zo’n modulaire woonunit bij je woning kan plaatsen als een soort van kangoeroewoning voor senioren die minder mobiel zijn.”

Zonder funderingen

De woonruimte bevat een keuken met uitschuifbare eettafel, een badkamer met wastafel, toilet en douche, een modulaire boiler aangestuurd door zonnepanelen, een slaapkamer en een terras. Alles wat je nodig hebt om comfortabel te wonen volgens de zaakvoerder van Kabien. “De module wordt op één dag geplaatst. Ze bestaat uit geïsoleerde houtvezelplaten met een aluminium bekleding. Er zijn geen funderingen nodig, maar je moet wel aansluiten op de riolering of een septische put voorzien”, legt Piet Acx uit.

Modulaire woonunit


© Kabien  

Modulaire woonunit


© Kabien  

Modulaire woonunit


© Kabien  

Benieuwd naar de eerste Kabien? Bekijk hier de 3D-versie.

Multifunctioneel

“De woonmodule is ontworpen om de multifunctionaliteit van een ruimte aan te tonen. De modulaire systemen bieden een oplossing voor tijdelijke ruimtevragen”, legt Piet Acx uit. “Het keukenblad is uitschuifbaar zodat je een toog creëert waaraan je kan eten. De eettafel tover je makkelijk om tot vergaderzaal, of je kiest ervoor om geen tafel te plaatsen zodat je ruimte creëert voor een zetel. In de slaapkamer is er een uitklapbaar bed zodat je deze ruimte snel in een bureau kan veranderen.”

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/wonen-voor-45000-euro-is-dit-de-toekomst/