livios logo

Belastingbrief complexer (bis): "Vooral voor lopende woonleningen"

We lijken het wel elk jaar te herhalen. De belastingbrief wordt dit jaar opnieuw wat complexer. En dat ligt vooral aan vakje IX, waarin je alles rond woonkredieten dient in te vullen. Goed nieuws voor de boekhouders, iets minder voor zij die zelf hun belastingaangifte uitpluizen.

Anno 2016 telt de belastingbrief in totaal 810 codes. Dat zijn er 38 meer dan vorig jaar.

Foto

Anno 2016 telt de belastingbrief in totaal 810 codes. Dat zijn er 38 meer dan vorig jaar. Vooral het vak 'Woonkredieten' (nummer IX) is dit jaar heel wat uitgebreider, met 23 extra codes.

Ook volgend jaar weer complexer

Het Nieuwsblad laat fiscaal specialist Jan Wellens van Wolters Kluwer aan het woord: "Het wordt vooral ingewikkelder voor zij die momenteel een woonlening hebben lopen. En omdat de woonbonus nu een gewestelijke bevoegdheid is, zijn er ook ook nog eens meer hokjes nodig. Want oude en recente leningen worden fiscaal anders behandeld."

Volgend jaar zou dat systeem opnieuw lichtjes veranderen. Wat zal leiden tot ... nog eens meer vakjes. Wellens pleit dan ook dringend voor een vereenvoudiging. "Een aantal veranderingen in de aangifte gelden bijvoorbeeld enkel voor Wallonië of voor bedrijven. Het kan een pak simpeler als Vlamingen, Brusselaars en Walen een apart, op maat gemaakte belastingbrief krijgen."

Bron : Het Nieuwsblad

10 dingen die je moet weten over geld en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/geld-en-verzekeringen/belastingbrief-complexer-bis-vooral-voor-lopende-woonleningen/