livios logo

Groene lening is een feit

Foto BNP Paribas Fortis

Foto Rockwool Belgium nv

Wie wilt lenen voor een energiebesparende investering, krijgt een intrestkorting van 1,5 %. Als je bij een financiële instelling zou lenen aan 5,5 % is het na de korting dus nog 4 %. De federale overheid neemt de kosten voor haar rekening.

De korting - die ingegaan is op 1 augustus - geldt voor leningen afgesloten tussen 1 januari 2009 en 31 december 2011. Het is dus geldig met terugwerkende kracht. Het geleende bedrag moet liggen tussen 1.250 en 15.000 euro. Wel is het zo dat de bedragen gelden per jaar en per inwoner. Man en vrouw kunnen dus elk 15.000 euro lenen.

Over welke investeringen gaat het?

  • vervanging of onderhoud van oude stookketels
  • installatie van een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie
  • plaatsing van zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie
  • plaatsing van dubbele beglazing
  • isolatie van daken, muren en/of vloeren
  • plaatsing van een warmteregeling van een centrale verwarming door middel van thermostatische kranen of door een kamerthermostaat met tijdsinschakeling
  • een energie-audit van de woning

De administratieve afhandeling is voor je bank. Het is dus de kredietverlener die de nodige documenten (fiscaal attest + factuur) bij de FOD Financiën inlevert.

Dubbel interessant

Energiebesparende investeringen krijgen nog een extra stimulans. Je mag stellen dat ze dubbel zo interessant zijn, want naast de groene lening, krijg je ook nog eens een fiscale tegemoetkoming van 40 % op deze investeringen met een maximumbedrag van 2.770 euro of 3.600 in geval van zonnepanelen of een zonneboiler. Daarnaast kan je binnenkort het bedrag van de belastingvermindering overdragen naar de drie volgende jaren. Lees hiervoor Energiebesparende investeringen fiscaal nog interessanter.
Bovendien bieden verschillende financiële instellingen zo al interessante groene kredieten aan relatief lage intrestvoeten waar je deze groene lening nog eens in mindering mag brengen.

10 dingen die je moet weten over geld en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/geld-en-verzekeringen/groene-lening-is-een-feit/