livios logo

Lenen duurder door spaaroffensief banken

Foto BNP Paribas Fortis
  

Het verhogen van de rente op spaarboekjes is geen goed nieuws voor wie wil lenen. De banken maken het woonkrediet duurder om de hogere spaarrente te compenseren. Een woonlening met variabele rentevoeten is nu gemiddeld 1 % duurder vergeleken met vorig jaar.

De banken doen er tegenwoordig alles aan om het spaargeld van de Belg binnen te rijven. Om de betere vergoeding te compenseren, gaan de banken hun marge op het woonkrediet verhogen. Ook de tarieven waaraan banken geld aan elkaar lenen zijn gestegen en dit dient ergens goed gemaakt te worden.

KBC en Fortis lieten vorige week al weten dat de rente op het woonkrediet verhoogd zal worden en zo ook meer in overeenstemming gebracht zal worden met onze buurlanden. Adviesketen de Immotheker rekende intussen uit dat de leningen met een variabele rentevoet op één jaar tijd al met meer dan één procent gestegen zijn. Voor kredieten met een vaste rentevoet gaat het om een halve procent. Drie jaar geleden kon je nog lenen tegen minder dan vier %. Nu schommelt de rente rond de zes %.

10 dingen die je moet weten over geld en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/geld-en-verzekeringen/lenen-duurder-door-spaaroffensief-banken/