livios logo

Minder wanbetalers, maar hoe zit het met jouw woonlening?

Door de lage rente en stijgende woningprijzen lenen we steeds meer voor de aankoop van een huis. In 2017 bedroeg de gemiddelde lening zelfs meer dan 80% van de woningwaarde. Toch nam voor het eerst in jaren het aantal wanbetalers met 2,7% af. Ben jij een risicogeval?

De gemiddelde Belg heeft een buffer van 26.000 euro. Toch hebben bijna 1 op 3 gezinnen die een woonkrediet afbetalen beperkte financiële reserves.

Foto

In 2017 kampte slechts 1% met een betalingsachterstand.

Foto

Uit onderzoek van Wikifin blijkt dat de gemiddelde Belg 863,85 euro per maand betaalt voor zijn woninglening. Volgens deze gouden regel mag je totale maandelijkse leninglast niet hoger zijn dan 33% van je gezinsinkomen. Toch betaalt 5,6% van de Belgische koppels met kinderen meer dan een derde van hun bruto-inkomen aan hun lening. Bij alleenstaanden met kinderen loopt dat op tot 10%.

1 op 3 is risicogeval

De gemiddelde Belg heeft een buffer van 26.000 euro. Toch hebben bijna 1 op 3 gezinnen die een woonkrediet afbetalen beperkte financiële reserves. Als je een groot deel van de aankoopsom van je woning leent, een variabele rentevoet kiest, krap bij kas zit of geen vaste job hebt, dan is het risico groter dat je moeilijkheden hebt om je lening af te betalen.

Ga je een nieuwe woning bouwen? Reken hier uit wat je woning en lening zal kosten.

1% met betalingsachterstand

Volgens de statistieken van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) worden hypothecaire leningen over het algemeen stipt afbetaalt. In 2017 kampte slechts 1% met een betalingsachterstand. Dit is een daling van 2,7% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Diegenen die hun woonkrediet niet correct aflossen hebben een gemiddelde betalingsachterstand van 52.000 euro. Dit bedrag daalde in 2017 met 4,1%. 60% kan hun betaalachterstand binnen het jaar in orde brengen.

Met deze 5 vragen haal jij je woonlening binnen.

10 dingen die je moet weten over geld en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/geld-en-verzekeringen/minder-wanbetalers-maar-hoe-zit-het-met-jouw-woonlening/