livios logo

Vastgoed wordt duurder bij erfenis en scheiding

Foto
  

Vanaf 1 juli stijgt de zogenaamde verdeeltaks. Dit is een belasting die je moet betalen bij de verdeling van een onroerend goed bij een scheiding, maar ook bij een erfenis. De verhoging hebben we te danken aan de Vlaamse regering die zo hoopt op 40 miljoen euro aan extra inkomsten.

Oorspronkelijk zou de belasting, ook miserietaks genaamd, van 1 naar 2 % gaan. Na protest is er een bijsturing gebeurd. Voor wie kinderen heeft, zal de taks lager uitvallen. Daar tegenover staat dan wel dat de heffing niet naar 2, maar naar 2,5 % gaat.

Inkoop

De zogenaamde sociale correcties houden in dat er bij een scheiding een vrijstelling is op 50.000 euro. Per kind ten laste komt daar nog 20.000 euro bij. De regels zijn overigens ook van toepassing op wie wettelijk samenwoonde.
Goed om weten is dat je de taks enkel verschuldigd bent wanneer het om de inkoop van een goed gaat. Degene die er in blijft wonen, moet de taks betalen. Bij verkoop aan een derde persoon is dat niet het geval.

Geen correctie bij erfenis

Tot zover het verhaal rond de scheidingen. Als het om erfenissen gaat, wordt wel degelijk een hoger taks van 2,5 procent gevraagd. Het 'abattement' telt dan niet.

10 dingen die je moet weten over geld en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/geld-en-verzekeringen/vastgoed-wordt-duurder-bij-erfenis-en-scheiding/