livios logo

Weg studiebeurs door hervorming woonbonus?

De hervorming van de woonbonus heeft een grote impact op de studiebeurzen. Voor veel ouders verlaagt de studiebeurs of valt ze zelfs volledig weg. Dat lezen we in De standaard.

De hervorming van de woonleningen heeft een grote impact op de studiebeurzen. Veel ervan verlagen of vallen volledig weg.

Foto BNP Paribas Fortis
  

De studiebeurs wordt berekend op basis van het belastbaar inkomen. Vroeger werd de steun voor de woonlening van de belastingen afgetrokken.

Foto BNP Paribas Fortis
  

 

De nieuwe regelgeving voor de fiscale steun voor woonleningen beïnvloedt sterk het bedrag dat ouders krijgen om het studiegeld van hun schoolgaande kinderen te betalen. Een verlaging of een schrapping zal geen uitzondering zijn. 

Ook studenten die net naast een studiebeurs grijpen, leveren in. Zij krijgen normaal een verlaging van het inschrijvingsgeld, maar die wordt in veel gevallen geschrapt. 

Oorzaak?

De studiebeurs wordt berekend op basis van het belastbaar inkomen. Vroeger werd de steun voor de woonlening van de belastingen afgetrokken. Dus het belastbaar inkomen werd verminderd met de woonbonus. Dit betekende een serieuze daling van het belastbaar inkomen.

Wat is er nu veranderd? Het belastbaar inkomen wordt eerst vastgesteld, dan wordt bepaald hoeveel belastingen je betaalt. En dan pas wordt de steun voor de woonlening afgetrokken. De woonbonus wordt dus in eerste instantie opgeteld bij het belastbaar inkomen. Dit kan tot boven 3.000 euro zijn, waardoor het belastbaar inkomen veel hoger is dan vroeger. Met andere woorden, op papier lijkt het alsof je meer verdient, maar in werkelijkheid is dat niet zo. 

"600 euro inleveren"

Vlaams parlementslid Michèle Hostekint (sp.a) kon de gevolgen van de hervorming al in de praktijk ondervinden. Een alleenstaande moeder met een dochter op een Limburgse hogeschool nam contact met haar op. De moeder levert 600 euro in ten opzichte van de vorige studiebeurs.

De hervorming heeft dit schooljaar voor het eerst die gevolgen. En ze zal lang niet de enige zijn volgens Hostekint: “Hoeveel, dat kunnen we nu nog niet weten. Want de betrokken ouders zullen dat pas een van de komende dagen merken.”

10 dingen die je moet weten over geld en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/geld-en-verzekeringen/weg-studiebeurs-door-hervorming-woonbonus/