livios logo

"Koppel bouwvergunning aan anti-inbraakmaatregelen"

Foto Oben
  

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx wil het toekennen van een bouwvergunning koppelen aan investeringen in inbraakbeveiliging. Hiermee hoopt ze dat het cijfer van 70.000 inbraken per jaar in België aanzienlijk zal dalen. "Ramen, deuren en sloten moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om de kans op indringing in een woning zo klein mogelijk te maken." De reacties zijn verdeeld.

Danny Oben, bestuurder bij ramen- en deurenproducent Oben uit Zonhoven, staat achter het idee. “Het is goed om er stil bij te blijven staan om extra meerpuntsluitingen en veiligheidsnokken te voorzien. Natuurlijk kan je ramen of deuren altijd nog veiliger maken, alleen moet je niet overdrijven. Wie gaat dat anders kunnen en willen betalen? Nu voorzien wij onze ramen al met Roto-beslag en zit er een paddenstoelsluiting ingebouwd. Zo sluiten je ramen zich op meerdere plaatsen. Deuren en schuifdeuren rusten we nu al standaard uit met meerpuntsluitingen.”

"Onuitvoerbaar eisenprogramma"

Architectenvereniging NAV is minder te vinden voor het voorstel. “Stilaan dreigt de bouwvergunning een onuitvoerbaar eisenprogramma te worden wat bouwen steeds onbetaalbaarder zal maken”, laten ze weten in een persbericht. De vereniging erkent de problematiek, maar vindt het geen goed idee om de bouwvergunning hiervoor als instrument te nemen. “Architecten ergeren zich immers meer en meer aan de wildgroei aan bouwverordeningen die Vlaanderen teistert. Van provincie tot lokale overheid, iedereen gebruikt de bouwvergunning om (maatschappelijke) problemen aan te pakken: van groendaken, het plaatsen van buggy’s, de diameter van aangeplante bomen, breedtes van terrassen tot de grootte van neonreclames.
Bovendien drijft het de kostprijs van het bouwen steeds hoger op. Nu al moedigen architecten hun opdrachtgevers aan om inbraakveilig te bouwen. Ieder project is anders en vraagt om een maatoplossing dat niet altijd in regels is te vatten.”

15 dingen die je moet weten over regelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/regelgeving/koppel-bouwvergunning-aan-anti-inbraakmaatregelen/