Magda? Mag een aannemer je de toegang tot je woning ontzeggen?

  • sleutel-op-de-deur

Je bent een woning aan het bouwen volgens sleutel-op-de-deurformule. Zopas werd het buitenschrijnwerk geplaatst, waardoor je niet meer binnen kunt in de woning. De aannemer is enkel bereid je de sleutel te overhandigen indien je eerst een document ondertekent waarin je je medeverantwoordelijkheid erkent in geval van diefstal of schade. Mag de aannemer dit?

Antwoord

Volgens advocaat Wim Nackaerts is het antwoord eenduidig noch eenvoudig. "Het is een vraag naar wie het risico draagt voor diefstal, inbraak, brand, etcetera en dit vóór de oplevering. De regels die te vinden zijn in het burgerlijk wetboek zijn op dit punt van aanvullend recht, zodat er steeds vanaf kan worden geweken. Een grote uitzondering is echter de wet Breyne, die in artikel 5 tweede lid uitdrukkelijk op dwingende wijze stelt dat het risico van het tenietgaan van het bouwwerk in uitvoering bij de aannemer of de verkoper van de toekomstige woongelegenheid ligt. Het moment is de voorlopige oplevering. Van deze bepalingen kan niet afgeweken worden." "Als de woning niet onder de wet Breyne valt, is het veel minder eenduidig geregeld in het Burgerlijk Wetboek in de artikels 1788-1789. Ook daar is echter essentieel dat het risico overgaat niet bij de eigendomsoverdracht, maar wel bij de voorlopige oplevering als er niets anders bepaald is in het contract." "De vraag stelt zich dan of de promotor de sleutels mág achterhouden tot de voorlopige oplevering. Het lijkt mij in de filosofie van de wet gerechtvaardigd om de promotor dit toe te laten onder die voorwaarde dat je wel de mogelijkheid moet krijgen om je regelmatig bij werfvergaderingen de kans te geven om de stand van de werken te evalueren." "Er dient ook een architect te zijn die deze vergaderingen organiseert. Je dient bij deze persoon aan te dringen om zelf bij de vergaderingen aanwezig te zijn, gezien je de uiteindelijke koper van de woning bent. Ik zou echter afraden het document dat men wil laten ondertekenen te ondertekenen. In dit geval dien je de verantwoordelijke architect op zijn plichten en jouw rechten te wijzen", aldus Wim Nackaerts.

Conclusie

Da mag nie, je moet steeds de voortgang van de werken kunnen inspecteren. Tot aan het moment van de voorlopige oplevering heeft de aannemer wel het recht om de sleutels achter te houden.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media