Wat is houtskeletbouw?

  • Arkana houtskeletbouw houtbouw hout nieuwbouw
  • bouwtechnieken skeletbouw
    Foto Livingwood
  • bouwvergunning
    Foto Dewaele Bouwbedrijven
  • passiefhuis

Houtskeletbouw zit in de lift. De vele nieuwe sleutel-op-de-deurbedrijven die zich hierin specialiseren, vormen het bewijs. Maar wat is houtskeletbouw?

Het woord zegt het zelf, het 'skelet' van het gebouw bestaat hierbij uit houten stijlen. Zoals bij de mens is het skelet de constructie die het hele gebouw draagt, maar waartussen en waarrond heel wat andere elementen zijn aangebracht. Aan de buitenzijde is er meestal een gevelsteen. Een houtskeletbouwhuis ziet er van buiten dan ook meestal net uit als een traditioneel stenen huis. Tussen die kepers bevindt zich een isolatiemateriaal. Aan de binnenzijde komt een paneel, dat de constructie de nodige stijfheid geeft. In feite is houtskeletbouw dus een verder ontwikkelde vorm van oude vakwerkhuizen. Ook daarvan bestond de constructie uit een houten skelet, opgevuld met niet-dragend materiaal.

Energiezuinig

Houtskeletbouw is een droge manier van bouwen, waarbij de verschillende elementen in een atelier in elkaar getimmerd worden. Een groot voordeel is al aangehaald: de ruimte tussen de kepers is perfect bruikbaar om een dikke isolatielaag aan te brengen. Bovendien is de constructie ook gemakkelijk koudebrugvrij te houden. Ideaal dus om een energiezuinige woning op te trekken. Een K-waarde van om en bij de 30 is vrij gemakkelijk te bereiken. Een bijkomend voordeel van houtskeletbouw is de gemakkelijke verwerking van leidingen, die je zeer flexibel kunt wegwerken. Hierbij moet je letten op de luchtdichtheid van de constructie. Deze moet je zo goed mogelijk verzorgen, opdat de isolatie effectief isoleert en de brandveiligheid en geluidsisolatie niet in het gedrang komen.

Lichte constructie

Een houtskelet is een lichte constructie. Dit heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat ze gemakkelijker op te warmen is (je hoeft niet al die zware materialen te verwarmen). Nadeel is dan weer dat je in de zomer de koelte van de nacht niet kan stockeren in een grote massa. Er zijn dan ook goede ventilatietechnieken noodzakelijk en vooral een adequate zonnewering om ook in de zomer een aangenaam binnenklimaat te garanderen zonder energieverslindende airconditioning.
Een veelgestelde vraag is ook deze naar brandveiligheid. Omdat de constructie bekleed wordt met brandvertragende materialen, beantwoordt ze in haar geheel aan de normen voor brandveiligheid en is er ook geen enkel probleem om een brandverzekering te krijgen.

Akoestiek

De belangrijkste aandachtspunten bij houtskeletbouw zijn de eerder aangehaalde noodzaak om voldoende maatregelen te nemen om oververhitting in de zomer te voorkomen en geluidsisolatie (akoestiek is ruimer dan dat). Houtskelet heeft de naam om nogal gehorig te zijn. Dit is perfect op te vangen met akoestisch isolerend materiaal of zogenaamde geluidsremmers.

Prijs

In principe ligt de kostprijs van een houtskeletbouw vrij dicht bij die van een traditionele bouw. Het systeem leent zich goed voor zelfbouw, hierdoor kan je de kostprijs nog een stuk verminderen. Bij houtskeletbouw wordt uiteraard heel wat hout verwerkt. Het loont dan ook de moeite om zo veel mogelijk FSC of PEFC-gelabeld hout te gebruiken. Dit zijn labels die garanderen dat het hout op een duurzame manier is gewonnen (geen kaalslag, herbebossing, sociaal verantwoorde omstandigheden).

Tot slot zetten we de voor- en nadelen nog even op een rijtje:

Voordelen houtskeletbouwNadelen
Snelle bouwmethode.Weinig massa en daarom slechts beperkte opslag van warmte.
Goed isolerend.Minder goede akoestische isolatie, vooral te wijten aan de beperkte massa.
Droge bouwtechniek, waardoor je snel kan intrekken in de woning.
Minder fundering nodig.
Toepasbaar op minder draagkrachtige en sterk hellende grond.

Lees hier meer over de klassieke en andere bouwmethodes.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media