Hoe flexibel is een basisplan?

De kracht van een sleutel-op-de-deurfirma is dat het een woning kant-en-klaar aflevert. Toch stelt het merendeel van de bedrijven zich flexibel op qua ontwerp, plannen en afwerking.

Afwijken van de basisplannen

Bij sommige bedrijven kan je een ruime inspraak krijgen in de plannen en het bouwproces. De basisplannen vormen dan eerder een vertrekpunt en geen eindstation. 
Denk eraan dat afwijken van de standaardplannen, het bouwproces wat complexer maakt en dus ook invloed heeft op de timing. Hoe dichter je bij de basisplannen blijft, hoe strakker de bouwtermijn.

Onderaannemers

Die bouwtermijn kan ook afwijken als je zelf onderaannemers vastlegt. Verschillende sleutel-op-de-deurfirma’s laten toe dat je voor bepaalde posten, zoals het dak of de elektriciteit, zelf een aannemer contacteert. Zo kan je gaan shoppen bij verschillende partijen.
Nadeel is wel dat je geen duidelijk zicht meer hebt op het totale kostenplaatje, de coördinatie wat complexer wordt en je niet langer één aanspreekpunt hebt.

Enkel ruwbouw

Een andere mogelijkheid is dat de sleutel-op-de-deurfirma enkel de ruwbouw voor zijn rekening neemt. Het verdere tijdsschema, het zoeken naar aannemers, de materiaalkeuze ... liggen dan vanaf dat punt in jouw handen.

Woning in opbouw

Een andere vorm van sleutel-op-de-deurbouwen is als een bouwpromotor eerst een ruwbouw zet of woning bouwt, en pas na of tijdens de werken op zoek gaat naar een koper.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media