Hoe kies je de juiste sleutel-op-de-deurfirma?

Aangezien een sleutel-op-de-deurfirma standaard het hele bouwtraject voor haar rekening neemt, is de keuze voor het juiste bedrijf een zeer belangrijke beslissing. Wij helpen je kiezen aan de hand van zes aandachtspunten.

1. In welke regio actief?

Een eerste schifting maak je op basis van regio. Sommige sleutel-op-de-deurfirma’s bouwen namelijk enkel in bepaalde provincies of regio's.

2. Bouwmethode en specialiteit?

De volgende schifting gebeurt op basis van bouwmethode en/of specialiteit. Sommige bedrijven leggen zich uitsluitend toe op houtskeletbouw. Anderen focussen zich dan weer op het aspect energiezuinigheid. Als je al een goed idee hebt welke richting je uit wil, kan je weer enkele firma’s van je lijst schrappen.

3. Hoe flexibel is de firma?

Het ene sleutel-op-de-deurbedrijf is het andere niet qua flexibiliteit. Sommige hebben liever niet dat je afwijkt van hun basisplannen, bij andere bedrijven vormen deze louter een vertrekpunt. Andere werken dan weer uitsluitend met eigen architecten. Check dus hoe flexibel een firma zich opstelt.

4. Controleer de attesten

Controleer over welke attesten of labels de firma beschikt. Wat is dat label waard? Als je 100 % zeker wilt zijn, kan je hun economische balans opvragen bij de bank. Valt het bedrijf onder de wet-Breyne?

5. Check referenties en kijkwoningen

Sommige bouwbedrijven hebben één of meerdere kijkwoningen waar je een idee krijgt over de mogelijke graad van afwerking. Vraag naar een lijst met referenties. Hoe waren hun ervaringen met de firma? Loop eens langs bij werven die nog in opbouw zijn. Zo heb je input van zowel eindklanten als bouwheren die nog volop in hun bouwavontuur zitten.

6. Wat krijg je voor de totaalprijs?

De ene totaalprijs is de andere niet. Offertes vergelijken, heeft alleen maar zin als het over hetzelfde gaat. Dring er daarom op aan dat de offertes en lastenboeken zo volledig mogelijk zijn. Ga niet enkel af op de laagste prijs, maar vergelijk aandachtig. Soms zijn de basisvoorzieningen beperkt en wordt er doorgerekend voor supplementen. Ben je niet zeker van je stuk of ken je er te weinig van om een goede vergelijking te maken? Laat je dan bijstaan door een onafhankelijke architect of iemand met kennis van zaken.

Benieuwd hoe twintig andere bouwers hun zoektocht aanpakten?

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media