livios logo

Bouwgronden goedkoper door sleutel-op-de-deurbedrijven en verlaagde registratierechten

Bouwgronden zijn het voorbije half jaar goedkoper geworden: de prijzen daalden 3% in Vlaanderen en zelfs 5% in Wallonië. “Onverwachts”, zegt Bart Van Opstal van de notarissenfederatie in Het Laatste Nieuws.

Woningen en appartementen worden steeds duurder, zo blijkt ook uit de cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. De mediaanprijs (de helft van de woningen ligt benden deze prijs, en de helft van de woningen erboven, red.) voor woningen in Vlaanderen steeg van 249.000 euro naar 250.000 euro, een stijging van 0,4%. Terwijl appartementen 0,8% duurder werden met een mediaanprijs van 196.000 euro.

In tegenstelling tot de woningprijzen, daalden de prijzen van bouwgronden in de eerste jaarhelft. In Vlaanderen zakten de prijzen zo’n 3% tot 155 euro per m². In Wallonië is er zelfs een daling van 5%. Enkel in Brussel stegen de prijzen van de bouwgronden met 14%.

In Vlaanderen zakten de prijzen van bouwgronden zo’n 3% tot 155 euro per m². In Wallonië is er zelfs een daling van 5%.


  

Sleutel-op-de-deur

Volgens Bart Van Opstal zijn er twee redenen voor de goedkopere bouwgronden in Vlaanderen: “Wie vandaag een woning bouwt, kiest vaker voor een sleutel-op-de-deurformule met inbegrip van de bouwgrond. Steeds minder mensen kopen een eigen perceel waarna ze het bouwproces zelf moeten doorlopen. Met een sleutel-op-de-deurwoning hebben ze een pak minder zorgen.”

Meer weten over sleutel-op-de-deurformules? Lees hier hoe het werkt.

Kopers hebben afgewacht

“Een tweede reden waarom de bouwgrondprijzen daalden, was de vermindering van de registratierechten van 10% naar 7%”, zegt Bart Van Opstal. “Omdat de registratierechten pas in juni hervormd werden, keken heel wat kopers de eerste helft van het jaar de kat uit de boom. Dit heeft ongetwijfeld de prijzen beïnvloed.”

Lees hier alles over de nieuwe registratierechten.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/sleutel-op-de-deur/51542/bouwgronden-goedkoper-door-sleutel-op-de-deurbedrijven-en-verlaagde-registratierechten/