Kant-en-klaar bouwen? Dit betekent het voor je budget

Overweeg je om met een sleutel-op-de-deurfirma in zee te gaan? Het grootste financiële voordeel is misschien wel dat je op voorhand al exact weet wat je nieuwe huis of appartement zal kosten. Wil je vooral goedkoop bouwen? Dan ga je beter met een eigen architect en aannemer aan de slag. Ontdek hier wat kant-en-klaar bouwen betekent voor jouw budget.

Zeker van de prijs

Begin je aan je bouwproject of huizenjacht? Dan heb je ongetwijfeld een bepaald budget voor ogen dat je niet wil overschrijden. Daarom is het belangrijk dat je onverwachte extra kosten zoveel mogelijk vermijdt. De prijszekerheid is meteen het grootste financiële voordeel van sleutel-op-de-deur bouwen of kopen. Omdat je het kostenplaatje contractueel laat vastleggen, weet je op voorhand namelijk precies hoeveel je kant-en-klaar huis of appartement je kost.

Opgelet: Wil je tijdens de bouwwerken nog iets veranderen? Dan kan het zijn dat de firma wel extra kosten in rekening brengt. Maak er daarom op voorhand grondige afspraken over.

Alles in het lastenboek (of niet?)

Hoe het bedrijf dat kostenplaatje zo gedetailleerd vastlegt? Door op voorhand een uitgebreid lastenboek op te stellen. Daarin staat exact welke werken en materialen in de totaalprijs zijn inbegrepen, hoeveel alles kost en waar je voor moet bijbetalen. Om onverwachte bijkomende kosten te vermijden, kijk je dus op voorhand best goed na wat er precies wel en niet in het lastenboek staat. Speel je graag op zeker? Dan kan je eventueel zelfs een architect inschakelen om alles na te kijken.

Offertes vergelijken

Ben je klaar om offertes af te wegen? Dat is alleen nuttig als je geen appelen met peren moet vergelijken. Daarom is het belangrijk dat de offertes en lastenboeken die je te zien krijgt, zo volledig mogelijk zijn. Bij sommige bouwfirma’s zijn de basisvoorzieningen eerder beperkt en betaal je voor de extra’s heel wat meer. Baseer je dus niet alleen op de laagste totaalprijs, maar zorg dat je alle onderdelen tot in de puntjes vergelijkt. Heb je zelf te weinig kennis van zaken? Doe dan beroep op de expertise van een onafhankelijke architect of andere ervaringsdeskundige.

Bescherming door wet-Breyne

Als je een kant-en-klare woning koopt of laat bouwen, ben je automatisch beschermd door de wet-Breyne. Daarin staat onder meer dat de bouwfirma de totaalprijs, betaalwijze en eventuele vertragingsvergoedingen contractueel moet vastleggen. Hoe de betalingen precies verlopen? Eerst en vooral mag het voorschot dat de bouwfirma vraagt niet hoger zijn dan 5% van de totaalprijs van de woning. De rest van het bedrag betaal je in schijven. Hoeveel er dat zijn, bepaalt de firma of bespreek je samen met hen. Belangrijk: je mag nooit meer betalen dan de totale kostprijs van de werken die op dat moment al zijn uitgevoerd.

Meer weten? Lees hier welke bescherming de wet-Breyne je nog biedt.

Bouwgrond

Niet alle sleutel-op-de-deurbedrijven houden zich alleen maar bezig met het bouwen van huizen of appartementen: sommige verkopen ook bouwgronden of zelfs hele verkavelingen. Goed om te weten: aan veel van die gronden hangt een bouwverplichting vast. Koop je de grond? Dan ben je ook verplicht om datzelfde bedrijf je woning te laten bouwen. Controleer dus eerst of hun modelwoningen wel binnen je budget passen. Als je de woning zelf niet kan betalen, heb je natuurlijk niets aan een bouwgrond met bouwplicht. Wil je weten of je een fair bedrag betaalt voor de grond? Bereken dan de prijs per vierkante meter en vergelijk die met andere percelen in dezelfde omgeving.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media