livios logo

6 sleutelmomenten bij elke bouw: “Leer de mensen achter het bedrijf kennen”

Zelfs als je bouwt met een sleutel-op-de-deurbedrijf of woningbouwer, behoud je graag zoveel mogelijk de controle over de gang van zaken. Hoe haal je het maximum uit je samenwerking zonder dat je ook maar iets van je woningdroom moet laten vliegen? Met Isabel Lapeirre, zaakvoerder van Lapeirre Woningbouw, loodsen we je langs de cruciale fases van je bouwproces.  

1. De informatieronde: neem je tijd

De bouwwereld is enorm veranderd de laatste vijftien à twintig jaar. Strengere bouweisen, complexe technieken, talloze mogelijkheden… “Als buitenstaander is het haast niet meer te overzien”, merkt Isabel Lapeirre op.

Foto Lapeirre
  

"Vroeger kochten bouwers eerst bouwgrond en daarna kwamen ze zich informeren, bijvoorbeeld tijdens beurzen. Vandaag gebeurt het meestal in de omgekeerde richting."

Foto
  

“Zorg dat je niet alleen weet hoe de website eruitziet, maar leer de mensen achter het bedrijf kennen, spreek af in real life.”

Foto Getty Images
  

Eens de werken starten, gaat je woning snel de hoogte in. Op dat moment moet je als bouwheer een duidelijk beeld hebben van je budget en wat je ervoor in ruil krijgt.

Foto Livios
  

“Poets af en toe je buitenschrijnwerk en je vloeren. Eventuele krassen zie je vaak niet door de dikke laag stof die erop ligt.”

Foto Profel
  

De bouwwereld is enorm veranderd de laatste vijftien à twintig jaar. Strengere bouweisen, complexe technieken, talloze mogelijkheden… “Als buitenstaander is het haast niet meer te overzien”, merkt Lapeirre op. “Bovendien hebben we steeds minder tijd en blijven er weinig echte vakmannen over in de familie. Mensen willen dus absolute zekerheid voor de start van hun project. Komen ze er met hun budget? De twijfelgevallen moeten eruit.”

“Net daarom gaan bouwers almaar meer op zoek naar bedrijven die een totaaloplossing bieden, die hen ontzorgen. Ook nemen ze veel langer dan vroeger de tijd om zich te informeren. Die verkennende fase kan jaren duren. Vroeger kochten ze eerst bouwgrond en daarna kwamen ze zich informeren, bijvoorbeeld tijdens beurzen. Vandaag gebeurt het meestal in de omgekeerde richting: wat kost bouwen en hoeveel grond hebben ze nodig om hun project te realiseren?”

2. De zoektocht naar grond: maak de slimme keuze

Een geschikte grond vinden, is allesbehalve gemakkelijk. “Vroeger ging 20% van het totaalbudget naar bouwgrond, vandaag is dat soms al 30 à 40 %”, stelt Lapeirre vast. Bovendien worden de beschikbare percelen schaarser en kleiner. “Zeker binnen nieuwe verkavelingen. De gemeenten bepalen het uitzicht van de verkavelingen, en willen vaak meer bewoners op kleinere oppervlaktes.”

Het komt er dus op aan om de juiste keuze te maken. Enkele tips van Isabel Lapeirre:

 • “Besteed extra aandacht aan de oriëntatie van je perceel. Overblijvende percelen binnen een verkaveling zijn meestal niet ideaal georiënteerd. Zuidgericht is mooi meegenomen, maar denk ook aan factoren als oververhitting.”
 • “Hoe draagkrachtig is de ondergrond? Klop aan bij de buren en vraag of zij ooit problemen ondervonden hebben. Welke activiteiten gebeurden vroeger op het perceel? Je wil je toch niet blauw betalen aan zware funderingswerken?”
 • “Focus je niet enkel op braakliggende gronden. Overweeg ook om een bestaande woning te slopen en vanaf nul te beginnen. In heel wat steden en gemeente valt dit onder de 6% btw-regeling. Zo ben je vaak goedkoper af dan wanneer je zou renoveren.”

3. Bouwpartners kiezen: wees kritisch

Mag je zelf je aannemers aanbrengen? Komen er een totaalaannemer (met eigen aannemers) en begeleidend architect bij kijken? Of werk je samen met een promotor die alles coördineert? Communicatie en ondertekende afspraken zijn in elk van deze scenario’s onmisbaar. Maar neem ook zeker volgende adviezen in acht:

 • “Win voldoende info in over de bouwfirma: bezoek kijk- of inspiratiewoningen, vraag folders aan, check de financiële toestand.”
 • “Zorg dat je niet alleen weet hoe de website eruitziet, maar leer de mensen achter het bedrijf kennen, spreek af in real life.”
 • “Past jouw bouwstijl bij die van het bedrijf? Het moet klikken.”
 • “Ervaring weegt door, qua prijzen, begeleiding en opvolging.”
 • “Geloof niet zomaar elke prijsdeal, bijvoorbeeld op beurzen. Niets zegt meer dan een totale offerte. Zo blijf je op het einde van de rit niet teleurgesteld en met een financiële domper achter.”
 • “Iedereen goochelt met de term ‘duurzaam’, maar werkt je bouwpartner ook wel degelijk op deze manier? Vraag voorbeelden en referentieprojecten op en breng een bezoekje aan voormalige klanten. Authentieke contacten doen er écht toe.”
 • “Zorg dat je jouw architect ziet, dat hij fysiek aanwezig is vanaf het begin, dat je uitleg krijgt over je voorontwerp. Als je alleen een verkoper ziet, is dat meestal geen goed teken.”

Bijkomende tip: informeer je voldoende over de wet-Breyne: deze zorgt voor een wettelijk opvangnet in geval van onregelmatigheden.

4. De prebouwfase: zet de puntjes op de i

Eens de werken starten, gaat je woning snel de hoogte in. Op dat moment moet je als bouwheer een duidelijk beeld hebben van je budget en wat je ervoor in ruil krijgt. Door op voorhand uitgebreid te overleggen met je architect en met je projectleider/aannemer(s), voorkom je veel problemen.  

“Een lijn op je voorontwerp kan in realiteit een pak duurder uitvallen. En dat weet je vaak niet als klant. Misschien is die ene lijn zelfs niet eens zo belangrijk voor jou. Wandel nog eens virtueel door je woning met je architect en je projectleider en overloop gedetailleerd de zaken die al vastliggen, zoals je sanitaire leidingen, je afvoeren, de hoogte van je deuren… Heb je een interieurarchitect? Betrek zelfs hem er al bij.”

“Probeer ook je EPB-verhaal zo goed mogelijk in te schatten”, adviseert Isabel Lapeirre. “Is het op een bepaald moment bijvoorbeeld nog nodig om een warmtepomp te integreren als je al een goed geïsoleerde bouwschil hebt? Misschien is het financieel interessanter om een aantal jaren te overbruggen met een condenserende gaswandketel. Je moet op een slimme manier energiezuinig bouwen.”

5. Verloop van de werken: vergader mee

Vanaf de ruwbouwfase vinden de eerste werfvergaderingen plaats. Een uitgelezen moment volgens Lapeirre om de vinger aan de pols te houden. “Niet iedereen vindt het noodzakelijk om erbij te zijn, maar soms is het belangrijk om eens zelf in je bouw te staan en mee na te denken. In een week tijd gebeurt er enorm veel op de werf. Jouw aanwezigheid kan wel degelijk het verschil maken. Voorts blijft het belangrijk om in elke fase van je bouw goed te communiceren met je bouwpartners.”

Belangrijke tip: wijkt een bepaalde keuze of uitvoering af van de offerte? Onderteken elke min- of meerprijs, zodat je achteraf niet voor voldongen feiten staat.

6. De voorlopige en definitieve oplevering: zie niets over het hoofd

Is je woning zo goed als klaar? Dan is het tijd voor de voorlopige oplevering. Tijd om zichtbare gebreken aan te kaarten en te laten oplossen. “De totaalaannemer is eindverantwoordelijke voor gebreken. Bij verschillende aannemers is het moeilijker om aan te tonen waar de fout ligt.” Een aantal tips om met een gerust gemoed te verhuizen:

 • “Poets af en toe je buitenschrijnwerk en je vloeren. Eventuele krassen zie je vaak niet door de dikke laag stof die erop ligt.”
 • “Bespreek nog voor de voorlopige oplevering eventuele problemen met je projectleider. Hoe meer je op voorhand van het lijstje kan schrappen, hoe beter.”
 • “Leg altijd een duidelijke termijn vast in samenspraak met je aannemer waarbinnen het probleem moet opgelost zijn.”
 • De definitieve oplevering gebeurt meestal stilzwijgend na een jaar, afhankelijk van je contract. “Duikt er na de voorlopige oplevering toch nog een nieuw probleem op dat niet zichtbaar kon zijn bij de voorlopige oplevering, wacht dan niet tot de laatste dag om dit te melden. De herstelling mag nog na het verstrijken van de definitieve oplevering gebeuren, de melding best voor deze termijn.”  Er blijft natuurlijk ook nog de tienjarige aansprakelijkheid die structurele gebreken dekt.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/sleutel-op-de-deur/6-sleutelmomenten-bij-elke-bouw-leer-de-mensen-achter-het-bedrijf-kennen/