livios logo

Gespot op Batibouw: een woning all-in voor minder dan 200.000 euro

Een eigen woning is voor velen niets minder dan een verre droom. Toch proberen sleutel-op-de-deurbedrijven op Batibouw die droom wat dichterbij te brengen door betaalbare, maar vrij compacte woningen aan te bieden. Voor minder dan 200.000 euro heb je een woning van 100 m² all-in.

Foto Groep Huyzentruyt nv
  

Een van de meest opvallende projecten is dat van Groep H dat met Huyzentruyt woningbouw de zogenaamde Modus-woning promoot. “Met het Modus-concept bieden we geschakelde woningen aan voor minder dan 200.000 euro inclusief bouwgrond, kosten, woning en afwerking”, zegt directeur verkoop coördinator Joris Ockier. Voor die prijs krijg je een bewoonbare oppervlakte van 100 m², 50 m² op het gelijkvloers en evenveel op de verdieping.

Is dat niet te klein? “Neen, als je weet dat een gemiddeld appartement 80 m² groot is. Een jong gezin met twee kinderen kan perfect wonen in een Modus-woning. Er zijn nog andere doelgroepen. Denk maar aan ouderen van wie de oorspronkelijke woning te groot geworden is. Bovendien bieden ze toch nog altijd meer privacy dan een appartement. Belangrijk in het concept zijn een rationeel grondgebruik, een rationeel ontwerp en een rationeel product. Ze zijn gebouwd volgens het loft-principe, esthetisch aantrekkelijk en volgens een verantwoorde architectuur. Een geïntegreerde garage of een parkeerplaats is niet voorzien. Momenteel zijn er 500 Modus-woningen in ontwikkeling. Dit laat ons toe om materiaal in grote aantallen tegen scherpe prijzen aan te kopen, wat de totaalprijs uiteraard ten goede komt.”

Energie besparen door goede oriëntatie

Stefan Hallez


  

Woningbouwer Blavier ziet besparingsmogelijkheden door een doordachte oriëntatie. Marketing directeur Stefan Hallez: "Het belang van de oriëntatie van de woning wordt in ons land sterk onderschat. Een goede oriëntatie heeft een grote impact op het comfort en de energiekost van de woning. Vergeleken met een optimale zuidelijke oriëntatie, is een oriëntatie naar het westen de minst gunstige met een meerkost aan energieverbruik van 9,2 %, gevolgd door 6,5 % voor het noorden en 5,1 % voor het oosten. Bij een simulatie op een woning met grote raampartijen liep de meerkost op tot 20 %. Om de oriëntatie te optimaliseren, hebben wij een studiebureau onder de arm genomen."

"Een goede samenhang van oriëntatie, raamindeling en kamerindeling bevordert de energieprestatie van de woning. Dit zonder extra investering. Ramen, dak en aantal gevels bepalen in het ontwerp de impact op het optimaliseren van warmtewinst. Belangrijk is om de hoeveelheid raam in elke gevel te optimaliseren. Zij zijn immers de zwakste schakel in de woning met het grootste energieverlies. Grote glaspartijen in een zuidgerichte woonkamer spreken voor zich, maar je mag niet overdrijven om oververhitting tegen te gaan." Blavier biedt op Batibouw een woning van 112.000 euro aan, exclusief grond, btw, architect- en studiekosten, grondsondering en een keuken.

Basismodel als opstap

Gert Mertens

Foto Ecohuis
  

“Energiezuinig bouwen is belangrijk, maar het moet wel betaalbaar blijven”, stelt commercieel directeur Gert Mertens van Ecohuis. “Mensen willen een kwalitatief, energiezuinige, compacte woning die technisch goed in elkaar zit. Wij bieden een woning van 131 m² aan voor 128.134 euro, exclusief kosten, architect en bouwgrond uiteraard. Hoe we geld kunnen besparen? De afwerking voor vloer, keuken en badkamer halen we een beetje naar beneden. Zo kan je nu bijvoorbeeld kiezen voor een basiskeuken en later wanneer er weer wat geld voorhanden is, gaan voor een groter model. Maar voor alle duidelijkheid, het is de klant die kiest. Als hij links iets meer wil en rechts iets minder, dan is dat geen probleem.”

Lastenboek

Luc Stessens, Frank Boeckx en Didier Bruyneel

Foto Bouwbedrijf Stessens
  

“Wij werken met realistische prijzen”, zegt commercieel afgevaardigde Frank Boeckx van bouwbedrijf Stessens, bij wie we eerder hogere prijzen terugvinden. “Wij geven ook enkel prijzen inclusief btw en architect. De prijs die je van ons krijgt, is die voor een volledig afgewerkte woning. Je moet toch rekenen op acht maanden werk aan een woning. Dit heeft natuurlijk zijn prijs. Bovendien beknibbelen wij niet op materialen. Een gelijkogende woning die bij de ene 200.000 euro kost en bij de andere firma 230.000 euro kan nooit dezelfde zijn. Het verschil is te groot en dat kan je terugvinden in het lastenboek.”

Gebruikskost

André Poelmans, Nancy Aerts en Ludo Vossen

Foto AVL Woningbouw
  

“Voor hoeveel geld koop je een huis? Dit is dezelfde vraag als voor hoeveel geld koop je een auto? Het hangt ervan af, wat je ervoor krijgt. Bovendien mag je niet alleen naar de bouwkost kijken, maar ook naar de gebruikskost van een woning", weet zaakvoerder André Poelmans van AVL Woningbouw. “Wie energiezuinig woont, woont ook goedkoop. Het een compenseert het ander. Dit is een factor die veel mensen uit het oog verliezen bij renovatie. De financiële kost mag door de overdaad aan subsidies laag liggen, de gebruikskost blijft enorm hoog. Zeker omdat er geen resultaatsverbintenis aan verbonden is.”

Snel bouwen = goedkoper bouwen

Walter Meuwes

Foto Livingwood
  

“Een snelle bouwmethode draagt bij tot betaalbaarheid van de woning”, stelt Walter Meuwes van houtskeletbouw Livingwood. “Op drie maanden tijd creëren wij een gezonde woning die geen vocht meer bevat. Bovendien kan je een houtskelet makkelijk zelf afwerken door bijvoorbeeld zelf de elektriciteit aan te leggen. Voor een woning met een E-peil van 60 betaal je all-in 900 tot 1.100 per m². Voor een passiefwoning? Wij doen dat wel op aanvraag, maar focussen ons er niet op. De meerkosten zijn te hoog. Een Gentse professor berekende onlangs dat een passiefwoning zelfs pas na 100 jaar begint te renderen.”

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/sleutel-op-de-deur/gespot-op-batibouw-een-woning-all-in-voor-minder-dan-200000-euro/