livios logo

Op welke manier verloopt de betaling?

De manier van betalen is anders als je met een sleutel-op-de-deurfirma in zee gaat. Zo zal je onder meer per schijf per voltooide bouwfase moeten betalen. Belangrijk is ook dat het bedrijf werkt volgens de wet-Breyne.

Betalen in schijven

De wet-Breyne regelt de betalingsvoorwaarden. Hierin is onder meer opgenomen dat het voorschot nooit meer dan 5 % mag bedragen. De rest moet je in schijven betalen. Hoeveel schijven dat zijn, bepaalt de firma of kan je samen afspreken.

Een schijfvoorbeeld na de 5 % waarborg

  • 10 % na plaatsing van funderingen
  • 25 % na plaatsing van de gewelven boven het gelijkvloers
  • 20 % na plaatsing dakpannen
  • 10 % na plaatsing elektrische en sanitaire leidingen
  • 10 % na pleisterwerken
  • 10 % na bevloering
  • 10 % bij de voorlopige oplevering en voor de overhandiging van de sleutels
SOD sleutel-op-de-deur nieuwbouw huis woning

Foto Marchetta
  

sleutel-op-de-deur woning huis Woning Hyboma (14)

Foto Hyboma
  

Livingwood gevel houtskeletwoning houtskelet nieuwbouw

Foto Livingwood
  

Schijf moet overeenstemmen

De grootte van de schijf moet overeenstemmen met de waarde van de werken. Het kan niet dat je 75 % van de totale kosten moet betalen na het plaatsen van de funderingen. Je bank kan een bewijs vragen aan de architect over de waarde van de uitgevoerde werken.

Wat als de bouwfirma failliet gaat?

De wet-Breyne voorziet ook in een voltooiingswaarborg. Zo moet de bouwfirma of projectontwikkelaar een bankwaarborg van 100 % kunnen voorleggen. Als de firma of de ontwikkelaar failliet gaat, garandeert deze waarborg dat je woning toch nog voltooid wordt door een andere firma.

Binnen de dertig dagen na de ondertekening moet de bouwfirma of projectontwikkelaar je inzage geven in de waarborg. Bovendien zal de notaris de aankoopakte pas opstellen als hij de bankwaarborg gezien heeft.

Voor erkende bouwbedrijven (die onder meer voor de staat mogen werken) is er een andere regeling voorzien. Zij betalen 5 % van de kostprijs van het gebouw aan de Deposito- en Consignatiekas. De firma krijgt dat bedrag voor de helft terug bij de voorlopige oplevering en de andere helft bij de definitieve oplevering.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/sleutel-op-de-deur/op-welke-manier-verloopt-de-betaling/