livios logo

Rol van de (eigen) architect

Kiezen voor de sleutel-op-de-deurformule heeft gevolgen voor de rol van de architect. Al kan je natuurlijk ook zelf een architect onder de arm nemen en dan pas beroep doen op een sleutel-op-de-deurfirma.

Architect van de firma?

Als je kiest voor een sleutel-op-de-deurbedrijf, houdt dat soms in dat je in zee gaat met een architect waarmee ze vaker samenwerken, of door hen wordt aanbevolen. Dat heeft gevolgen voor zijn rol. Zo is de creatieve inbreng van de architect kleiner omdat er gewerkt wordt met basisplannen. 
Steeds meer firma's stellen zich echter flexibel op ten opzichte van die plannen, wat zijn inbreng en die van jou groter maakt.

Onafhankelijk?

Vervelender is dat zijn onafhankelijke positie ten opzichte van de projectontwikkelaar soms vragen oproept. De architect heeft naast een ontwerpende taak ook een controlerende taak op de werf. Die controlerende functie ligt al wat moeilijker als hij één van zijn geregelde werkgevers op de vingers moet tikken bij een fout.

SOD sleutel-op-de-deur nieuwbouw huis bouwpartner aannemer architect plan

Kies je de architect die het bedrijf aanraadt of neem je zelf een architect onder de arm?

Foto Splendid woningbouw
  

sleutel-op-de-deur SOD huis woning nieuwbouw houskeletbouw houtskeletwoning werf

Bespreek met het bedrijf hoe zij de samenwerking tussen jou, hen en de architect precies zien.

Foto Dewaele Woningbouw
  

Tweede architect voor controle

Je kan die onduidelijke rol omzeilen door een tweede, onafhankelijke architect in te schakelen die enkel en alleen een controlerende functie uitoefent. Dat kost je natuurlijk extra centen, maar je bent wel 100 % zeker dat die architect voor jouw zaak opkomt.

Eigen architect

Je kan echter ook een stap verder gaan en een eigen architect kiezen die het ontwerp voor zijn rekening neemt. Bij veel sleutel-op-de-deurfirma’s kan je ook terecht als je al uitgetekende plannen hebt. Op die manier vervult de firma dezelfde rol als een algemeen bouwbedrijf: zij voeren de bouwwerken uit, terwijl jouw architect ontwerpt en controleert.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/sleutel-op-de-deur/rol-van-de-eigen-architect/