livios logo

Villabouw Marchetta opent energiezuinige kijkwoning

"Energiezuinig bouwen is verslavend"

Marchetta opening lint

De energiezuinige kijkwoning wordt geopend voor publiek. Op de foto herkennen we Gerrit de Goignies van VCB, Franco Marchetta en Emilio Marchetta en Loriana Susco van Villabouw Marchetta.


  

"Energiezuinig bouwen werkt verslavend. Hoe meer je erover weet, hoe meer je erover wilt weten." Met deze woorden opende Franco Marchetta afgelopen vrijdag de nieuwe kijkwoning van Villabouw Marchetta in Steenokkerzeel. Het lint werd samen met Gerrit de Goignies van VCB doorgeknipt. De woning aan de Haachtsesteenweg is een knap staaltje van energiezuinigheid en technologie en draagt isolatie, ventilatie en wooncomfort hoog in het vaandel.

Het opzet van deze voorbeeldwoning kadert in het energieprestatiedecreet en de strengere isolatie- en ventilatie-eisen, waaraan alle bouwers en verbouwers voortaan moeten voldoen. De bouwheer zal in de toekomst flink in de buidel moeten tasten voor bijvoorbeeld een ventilatie-installatie met warmterecuperatie en aardwarmtewisselaar. Dankzij de kijkwoning van Marchetta wordt zo’n post in de budgettering een tastbaar begrip voor de bezoeker.

Compact wonen

Marchetta woning

De kijkwoning van Marchetta maakt optimaal gebruik van gratis licht en warmte van de zon.


© Villabouw Marchetta  

Energiezuinig wonen betekent in de eerste plaats compact wonen. Door in- en uitspringende muren te vermijden, blijft het buitenoppervlak van de woning beperkt en gaat er een minimum aan warmte verloren. De woonfuncties zijn gericht op het zuiden en zuidwesten. De ouderslaapkamer ligt naar het oosten toe, de kinderkamers geven uit op het westen. Zo maakt de woning optimaal gebruik van gratis licht en warmte van de zon. De glaspartijen aan de zuidkant zijn voorzien van superisolerende, zonwerende beglazing om oververhitting tegen te gaan.

Isolatie troef

Isolatie troef in de woning van Villabouw Marchetta. Franco Marchetta: "De woning behaalt een K-peil van 35 en voldoet daarmee ruimschoots aan de opgelegde norm. In de spouw steekt 12 cm minerale wol, 18 cm minerale wol voor het dak, 6 cm isolatie boven de vloer en nog eens 4 cm eronder." Ook aan de akoestische isolatie wordt er gedacht: met de luchthaven van Zaventem naast de deur, bezit de volledige woning akoestische beglazing.

Maar geen goede isolatie zonder een degelijke ventilatie. Om aan de ventilatie-eisen te voldoen, is het huis uitgerust met een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Zo wordt meer dan 90 % van de warmte van de verbruikte lucht overgedragen naar de vers aangevoerde lucht en gaat er slechts een minimum aan energie verloren. Het systeem wordt bovendien gecombineerd met een aardwarmtewisselaar die de aangevoerde ventilatielucht in de winter voorverwarmt en tijdens de zomer afkoelt.

Verwarmen

Villabouw Marchetta opteert in zijn kijkwoning voor een energiezuinige verwarming onder de vorm van lagetemperatuur vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling, en een grond/water- warmtepompsysteem met een COP-waarde (Coëfficiënt of performance) van 4,3. Dit betekent dat er ruim vier keer meer warmte wordt afgestaan dan er elektrische energie nodig is om de warmte over te hevelen.

Voor de voorziening van het sanitair warm water zijn er op het dak vlakliggende zonnecollectoren gemonteerd. Op jaarbasis kan op die manier zo’n 60 % van de energie worden bespaard die nodig is om het water voor bad, douche of keuken te verwarmen.

Combineren

Ook wat betreft modern comfort kan deze woning zijn mannetje staan: het centraal stofzuigsysteem en het basisdomoticasysteem voorzien in het hedendaagse comfort en kunnen later nog makkelijk worden uitgebreid.

Marchetta architect

Architect Sabine Palumbo, samen met Franco Marchetta: "Een van de grootste uitdagingen in dit project bestond erin om architectuur en energiezuinig bouwen te combineren."


  

"Een van de grootste uitdagingen in dit project bestond erin om architectuur en energiezuinig bouwen te combineren", aldus Franco Marchetta. En die combinatie mag gerust geslaagd genoemd worden. Binnenin straalt de woning licht en ruimte uit en bewijst zo dat energiezuinig bouwen niet hoeft te resulteren in saaie, sombere architectuur. Integendeel.

Algemene informatie:

Architect: Sabine Palumbo
Bewoonbare oppervlakte: 120 m²
Kostprijs: 350.000 euro (ruwe schatting, excl. Bouwgrond)
Adres: Haachtsesteenweg 64, 1820 Steenokkerzeel

Zelf een bezoekje brengen aan deze energiezuinige kijkwoning van Marchetta? Dat kan, wel even een afspraak maken. Meer info vind je op de website van Marchetta, tel. 089/77 88 63.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/sleutel-op-de-deur/villabouw-marchetta-opent-energiezuinige-kijkwoning/