Dag buur: Walen vinden de weg naar Vlaanderen

Dat de taalgrens geen absolute grens is, bewijzen de nieuwste cijfers van FOD Binnenlandse Zaken. In 2016 verhuisden bijna 9.200 Waalse gezinnen naar Vlaanderen. Dat is 23 % meer dan het jaar voordien. Ook Brusselaars maakten opvallend meer de oversteek.

  • vlaanderen bord
  • Huis cadeau schenking

Omgekeerde wereld

Nochtans verliep het verkeer jarenlang in de omgekeerde richting. Pas twee jaar geleden settelden zich voor het eerst meer Walen in Vlaanderen dan vice versa. 2016 bleek het jaar van de bevestiging. Ook iets meer dan 20.000 Brusselse gezinnen verhuisden naar Vlaanderen in 2016, of zo’n 8,6 % meer dan in 2015.

Woon-werk

Een groot deel van de verklaring valt waarschijnlijk te vinden op professioneel vlak. Vorig jaar vulden Waalse werknemers bijna 17.000 Vlaamse vacatures in. “Het aantal Walen dat in Vlaanderen een job vond, steeg de afgelopen jaren met 23,5 %”, zegt Pieter Decelle, beleidsmedewerker bij CIB, de Vlaamse beroepsvereniging van vastgoedmakelaars. “En die mensen willen misschien ook dichter bij hun werk wonen.”

Bij de VDAB en hun Waalse tegenhanger Forem zetten ze alvast volop in op het verkleinen van de werkkloof tussen Vlamingen en Walen. Shaireen Aftab, woordvoerster van de VDAB, merkt dat veel Vlaamse vacatures niet ingevuld geraken door Vlamingen zelf. “Via jobbeurzen brengen we Vlaamse werkgevers in contact met Waalse werkzoekenden, om zo een match te krijgen.”

Fiscale voordelen

De afgelopen jaren is er ook heel wat veranderd op fiscaal vlak. Al weegt dat volgens experts minder door in de cijfers. Zo spelen bijvoorbeeld de registratierechten mee, meent Decelle. Deze verschillen van gewest tot gewest. In Vlaanderen bedragen die 5 tot 10 %. In Wallonië is dat 12,5 %.

Dan zijn er nog de aangepaste schenkbelasting – die heel wat voordeliger is geworden – en de veranderingen rond de woonbonus. Die bonus is bij onze zuiderburen vervangen door de Chèque Habitat, een wooncheque die afhangt van je inkomen en die ook maar fiscaal aftrekbaar is over maximum twintig jaar tijd.

Hoeveel schenkbelasting moet jij betalen? Reken het uit met onze handige schenkingstool!

Ondergedompeld in het Nederlands

Ten slotte speelt ook de zin om de Nederlandse taal te leren een rol, is Piet Van De Craen overtuigd. Hij is hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de Vrije Universiteit Brussel. “Zo’n 30.000 Waalse leerlingen zitten vandaag in het immersieonderwijs.” Vakken worden daar in een andere taal gegeven. Daardoor komen ze steeds meer en beter in aanraking met het Nederlands. “Studies wezen al uit dat dit zijn vruchten afwerpt (...) Er zijn nu al Walen die hun hogere studies in Vlaanderen doen.”

Bron: Het Belang van Limburg, De Morgen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media