livios logo

Welke bouwformule past bij jou?

Als je je bouwgrond op zak hebt, is de volgende vraag via welke formule je wil bouwen. Er zijn drie formules: bouwen met een architect en één of verschillende aannemers, of bouwen met een sleutel-op-de-deurfirma. Je kan ook zelf je handen uit de mouwen steken.

1. Een architect en meerdere aannemers

Je laat een architect een plan uittekenen en gaat daarna op zoek naar verschillende aannemers voor ruwbouw, dakwerken, chape, elektriciteit, … .

Goedkoper, maar tijdrovend

Omdat je voor elke post een aparte aannemer kan kiezen, kom je in de meeste gevallen goedkoper uit dan wanneer je met een sleutel-op-de-deurfirma of algemene aannemer zou werken. Maar daar tegenover staat dat het veel tijd kost om verschillende offertes op te vragen en uit te pluizen.

Planning is een uitdaging

Een andere uitdaging is het op elkaar afstemmen van de verschillende werken. Normaal gezien is de architect hierbij een belangrijke steunpilaar. Hij heeft een goed zicht op hoe de werken in de tijd evolueren. Bespreek deze praktische kant op voorhand, zodat je weet in hoeverre je architect deze coördinerende taak op zich wil of kan nemen.

Bouwtermijn durft uitlopen

Door de vele betrokken partijen, met elk hun eigen agenda, is bij deze bouwformule het risico groter dat werken wat langer duren dan gepland.

Kostenplaatje onoverzichtelijker

Hou ook het bouwbudget in de gaten. De architect stelt wel een raming van de kosten op, maar de praktijk leert dat deze vaak te optimistisch is. Nog iets om bij stil te staan, zijn mogelijke problemen. Het kan gebeuren dat de verschillende aannemers de verantwoordelijkheid dan in elkaars schoenen willen schuiven.

plan bouwplan grondplan schets project

Je laat een architect een plan uittekenen en gaat daarna op zoek naar verschillende aannemers voor ruwbouw, dakwerken, chape, elektriciteit, …

Foto Dewaele Woningbouw
  

werf huis open wervendag 2015

Door de vele betrokken partijen, met elk hun eigen agenda, is bij deze bouwformule het risico groter dat werken wat langer duren dan gepland.

Foto Build Your Home
  

2. Een architect en algemene aannemer

Heb je geen zin in de kopzorgen die komen kijken bij het zoeken van aannemers en het coördineren van alle werken, dan kan je de uitvoering overlaten aan één algemene aannemer.

Eén aanspreekpunt, één verantwoordelijke

Die aannemer is dan je enige aanspreekpunt. Het is aan hem om onderaannemers te zoeken en te waken over het eindresultaat. Duiken er later constructieproblemen op, dan is de algemene aannemer verantwoordelijk.

Duidelijker kostenplaatje

Deze manier van werken verloopt vlotter dan met verschillende aannemers en ook de kans op budgetoverschrijding is geringer. De taak van de architect is iets beperkter. Hij blijft verantwoordelijk voor het ontwerp en de controle van de werken, maar moet minder coördineren.

Werf bouw bouwpartners aannemer architect bouwplan

Je kan de uitvoering ook overlaten aan één algemene aannemer...


© Getty Images  

houtskeletbouw houtskelet sleutel-op-de-deur SOD LEEST 010

... of aan een sleutel-op-de-deurfirma.

Foto Sibomat NV
  

3. Sleutel-op-de-deurfirma

Deze bouwformule ligt in het verlengde van bouwen met een algemene aannemer.
In de rubriek Sleutel-op-de-deur bespreken we deze bouwformule meer in detail.

4. Zelf bouwen

Het grootste voordeel van deze keuze is dat je enorm veel uitspaart op arbeidsuren, de duurste kostenpost. Maar het plaatje ziet er net iets minder rooskleurig uit als je ook je eigen uren in rekening brengt. Want denk eraan: zelf bouwen kost naast bloed, zweet en tranen, gigantisch veel tijd.

Ga niet te licht over de technische kant

Je mag bovendien niet te licht gaan over de technische kant van de zaak. Om helemaal zelf te bouwen, moet je al een goed geïnformeerde techneut zijn met een flinke dosis zelfvertrouwen.

Hou er ook rekening mee dat je zelf (mee) verantwoordelijk bent bij ongevallen tijdens de bouwwerken of bij constructieproblemen achteraf.

Handje toesteken

Helemaal zelf bouwen is daarom voor weinigen weggelegd. Wat meestal wel haalbaar is en ook tot een flinke besparing leidt, is hier en daar een handje toesteken. Of alleen bepaalde posten voor je rekening nemen, zoals de vloer- of elektriciteitswerken.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

9 dingen die je moet weten over bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/welke-bouwformule-past-bij-jou/