livios logo

Welke bouwstijl kies jij?

Bouwen is kiezen. Als je met je architect rond de tafel gaat zitten, moet je niet alleen een beeld hebben van hoeveel slaapkamers je wil hebben of hoe je keuken er moet uitzien, maar ook in welke stijl je wil bouwen. Draagt een strakke, moderne stijl je voorkeur weg of ben je eerder het klassieke type? Wij helpen je kiezen met een beknopt overzicht van de meest voorkomende bouwstijlen.

Als je op zoek bent naar inspiratie voor je toekomstige woning, neem dan zeker een kijkje in onze rubriek Huizen Kijken waar we modelwoningen van sleutel-op-de-deurfirma's en geslaagde projecten van architecten samenbrengen. 

1. Eigentijds

Eigentijdse woningen ontstaan uit een mix van moderne en traditionele elementen. Zo krijg je een evenwicht waarin veel mensen zich kunnen vinden. Ze hebben vaak strakke gevelvlakken (van de moderne bouwstijl) in combinatie met een bekende dakopbouw, zoals een zadel- of een piramidedak (van meer traditionele bouwstijlen). Uitspringende elementen zorgen dat de aanblik van eigentijdse woningen vaak minder monolithisch is dan die van moderne woningen.

Wat de stenen betreft, zijn er veel mogelijkheden. Kies je voor een uniforme gevelsteen om het ontwerp een wat strakker karakter te geven, of probeer je een genuanceerde steen die net wat meer variatie brengt? Ook de kleur van de voegmortel heeft een grote invloed op hoe de woning overkomt.

De vormgeving van ramen en deuren is bij eigentijdse woningen eerder rechtlijnig, zonder veel versiersels. Vides en hoog doorgetrokken raamwerk zorgen voor een verrassende toets en veel licht.

nieuwbouw huis woning sleutel-op-de-deur SOD

Foto Danneels
  

Blavier (2)

Foto Blavier
  

SOD sleutel-op-de-deur nieuwbouw huis woning

Foto Marchetta
  

2. Modern

Strakke lijnen, vernieuwende materialen, sobere vormen, dynamische vlakken, veel glas: de moderne woning laat zich niet in een vakje duwen. Meer dan bij andere bouwstijlen, krijg je hier een vernieuwende variatie in vormgeving en materiaalgebruik. Overheersend blijft het gebruik van eenvoudige vlakken. Maar door te variëren met diepte, grootte en materiaal creëren architecten hiermee toch een aparte dynamiek.

De gevel is bovendien vaak één massief vlak, niet of nauwelijks onderbroken door ramen, deuren, in- of uitsprongen, en eventueel extra benadrukt met verlijmd metselwerk of homogeen gevelpleister. Het dak kan uiteenlopende (experimentele) vormen aannemen, maar is dikwijls gewoon plat.Verder zien we bij moderne projecten regelmatig een mix van materialen opduiken, zoals stukken gevel uit hout, zinken daken, kunststof schrijnwerk, ...

In contrast met de massieve gevelvlakken, zijn grote raampartijen ook typisch voor een moderne bouwstijl. Zo (en ook met eventuele lichtstraten) kan je daglicht tot diep in de woning laten binnendringenEen goede oriëntatie van de bouwgrond en de woning zijn wel belangrijk.

Tip: door te werken met een grote dakoversteek wordt het moderne karakter van de woning versterkt en kan je de hoogstaande zon in de zomer buiten houden, terwijl je toch kan genieten van de warmte van de lage winterzon.

 

sleutel-op-de-deur woning huis Woning Hyboma (3)

Foto Hyboma
  

houtskeletbouw houtskelet sleutel-op-de-deur SOD

Foto Sibomat NV
  

3. Traditioneel

Fermette

Na de Tweede Wereldoorlog wijken veel stadsbewoners uit naar het platteland. Tegelijk is er een enorme schaalvergroting van de landbouw, waardoor veel kleine boerderijtjes leeg komen te staan. Die worden door de niet-landbouwers opgeknapt als woning en krijgen voor het eerst de naam fermette toegedicht.

Vanaf de jaren ’60 worden er ook meer en meer nieuwe woningen gebouwd met het uitzicht van boerderijtjes. Vandaar de oorspronkelijke betekenis van fermette: nieuwbouwwoning in hoevestijl. De precieze invulling van een fermette kan zoals bij alle bouwstijlen sterk uiteenlopen.

Traditioneel gaat het om een lage hoeve, met de verdieping onder het zadeldak van al dan niet rode pannen en voorzien van een dakkapel. De gebruikte materialen zien er liefst authentiek, verouderd uit. Andere decoratieve hoeve-elementen, zoals een karrenwiel tegen de muur en traditioneel geschilderde houten vensterluiken, kan je naar believen voorzien.

Houtskeletbouw houtskeletwoning nieuwbouw huis Kanegem landelijk oprit garage

Foto Dewaele Woningbouw
  

Livingwood gevel houtskeletwoning houtskelet nieuwbouw

Foto Livingwood
  

Pastorijwoning

Dit zijn nieuwe woningen die op oorspronkelijke pastoorswoningen geënt zijn. In het rustieke geheel is vooral de voordeur een kenmerkend element van de stijl. Deze is vaak omgeven door een blauwe hardsteen.

De woning is aan de buitenkant eenvoudig van vorm met rechte hoeken. Er is een volledige eerste verdieping (vol verdiep), maar er zijn meestal geen kamers onder het dak. De gevel is vaak opgetrokken in een traditionele baksteen. Nog typisch: lichtkleurig schrijnwerk, sierluiken, grijze gecementeerde plint (onderkant gevel) voor authentiek effect.

4. Bungalow 

Bij een bungalow of laagbouwwoning bevinden zich alle vertrekken op één verdieping. De keuze voor dit type woning is meestal gebaseerd op praktische dan wel esthetische overwegingen.

Voor de invulling van het ontwerp kan je uiteraard elementen overnemen van andere bouwstijlen (vaak de fermette). Voor dit type woning is een zadeldak of een andere type hellend dak te verkiezen boven een plat dak. Zo creëer je wat extra (opberg)ruimte, omdat je sowieso al een beperkter woonvolume hebt.

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning Levenslang wonen ARKANA in Sint-Amands

Foto Arkana
  

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning houtskeletwoning

Foto Arkana
  

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

9 dingen die je moet weten over bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/welke-bouwstijl-kies-jij/