Waar bespaar je het meest op door zelf te (ver)bouwen?

Bouwen of renoveren vergt een enorme financiële inspanning. Elke gewonnen euro is dus welkom. Maar op welke posten kan je het meest besparen door zelf het heft in handen te nemen? En waar laat je alles best over aan een specialist?

Help je aannemer

Maar een klein deel van de (ver)bouwers doet echt alles zelf. Maar ook door je aannemer te helpen, bespaar je op werkuren. Hoe? Door bijvoorbeeld gevelstenen aan te brengen of stenen uit verschillende pakketten te mengen, stellingen te plaatsen, elektriciteitssleuven uit te slijpen, voegen uit te krabben, enzovoort. Er bestaan heel wat taken die je zelf vlug onder de knie hebt en waarbij je weinig mis kan doen.

Over het algemeen geldt: hoe arbeidsintensiever de werken, hoe groter de winst als je het zelf doet. Het metselwerk is zo’n kostenpost, terwijl de plaatsingskost van ramen nog geen 10 procent uitmaakt. Dat laat je best gewoon over aan je raambedrijf. Voor de kosten van een aannemer reken je gemiddeld op 40 euro per uur. Ook al doe je er zelf wellicht iets langer over, het aantal uren van de werken geeft je een idee van hoeveel je precies bespaart.

Opgelet: maak wel duidelijke afspraken met je aannemer. Zorg dat hij er rekening mee houdt in de offerte en denk aan een verzekering.

Technieken: bespaar meer dan 20.000 euro

Door de strengere eisen voor nieuwbouw en renovatie neemt de bouwkost jaar na jaar toe. Dat beseffen ook heel wat firma’s die de afgelopen jaren volop inzetten op zelfbouwpakketten. Dit zijn pakketten op maat waarmee je zelf verwarming, sanitairelektriciteit en ventilatie kan installeren, inclusief opstart en controle door een specialist.

Zo win je twee keer: je bespaart op plaatsingskosten en bent toch zeker van de kwaliteit. Als je alle technieken zelf installeert, bespaar je tot 50 % of makkelijk 20.000 euro.

Renovatie duurder dan nieuwbouw

Bij de renovatie van een bestaande woning ligt de kost van een aannemer over het algemeen hoger dan bij een nieuwbouw. Bij nieuwbouw vertrek je van een wit blad, terwijl een renovatie onvoorziene moeilijkheden kan opleveren. Een vakman inhuren is daarom vaak 30 tot 40 % duurder dan bij een nieuwbouw. De kost van het materiaal en de toestellen blijft hetzelfde, dus je bespaart nog meer door bij een renovatie de handen uit de mouwen te steken.

Afwerking: volg je interesses

Voor de afwerking wegen vooral materiaalkeuzes door. Kies je eenvoudige tegels of natuursteen? Grote tegels zijn duurder in aankoop en plaatsing. En de badkamer, betegel je die volledig of alleen de douchewand?

Ook hier geldt: hoe meer werkuren, hoe meer je kan besparen. Voor een idee van de plaatsingskost doe je de prijs van de toestellen maal 2. Heb je voor 5.000 euro toestellen, dan kost je badkamer minstens 10.000 euro. Besef wel dat je het werk van een vakman meestal niet van de eerste keer evenaart.

Volg je interesses. Werk je graag met hout, maak dan je eigen meubels. Doe je liever grover werk, leg dan je terras aan. Overweeg een avondopleiding, bijvoorbeeld voor vloer- en tegelwerken.

Bespaar tot 70 procent met ruwbouw

Ruwbouw en afwerking zijn elk goed voor ongeveer 50 procent van de bouwkost. Tenzij je kiest voor een heel basic afwerking of juist een heel goed geïsoleerde en luchtdichte bouwschil. Dan loopt de kost op tot 60 à 70 procent. Met andere woorden: hier valt heel wat te besparen.

Zoek daarom een architect die open staat voor je plannen en kies voor een bouwsysteem waarvoor minder vakkennis nodig is. Dragende muren uit cellenbeton kan je bijvoorbeeld makkelijker zelf opbouwen, eventueel na een korte opleiding ter plaatse bij de fabrikant.

Wees wel niet overenthousiast: zelf je ruwbouw optrekken blijft iets voor onverschrokken handige harry’s met veel doorzettingsvermogen. Ook steun van de familie is onontbeerlijk. Want een extra handje hulp is altijd welkom. En terwijl jij op de werf staat, heb je niet veel tijd meer over voor andere zaken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media