Handen uit de mouwen: 4 tips voor zelfbouwers

Veel bouwers of verbouwers steken graag zelf de handen uit de mouwen. Vaak om budgettaire redenen, maar ook uit interesse en om een stuk persoonlijkheid in hun project te steken. Denk echter heel goed na over je mogelijkheden en ambities voor je jezelf met de voeten vooruit in het bouwavontuur stort. Deze vier tips houden je op het juiste spoor.

1. Volg je interesses

Zonder enige ervaring zinkt de moed je soms al snel in de schoenen. Volg daarom in eerste instantie je interesses, anders hou je het niet vol. Werk je graag met hout? Kijk dan of je het binnenschrijnwerk voor je rekening kan nemen. Ben je elektrisch onderlegd, dan kan je op die kostenpost alvast besparen.

2. Informeer jezelf

Er bestaan allerhande avondopleidingen. Vloeren tegelen of een badkamer installeren: je leert het allemaal in het volwassenenonderwijs. En voor bepaalde producten bieden fabrikanten infosessies aan of online plaatsingstips. Daarmee kom je ook al een heel eind.

3. Vraag raad aan specialisten

Twijfel je tussen verschillende materialen, vraag dan raad aan een specialist, bijvoorbeeld je materiaalhandelaar. Vergeet ook niet dat er fabrikanten zijn met systemen op maat van zelfbouwers (onder andere voor elektriciteit, ventilatie, domotica, sanitair, verwarming). Zo bespaar je veel tijd en geld.

4. Leg jezelf geen druk op

Een dwingende deadline is de vijand van elke (zelf)bouwer. Het is moeilijk om in te schatten hoeveel tijd de werken in beslag zullen nemen. En als je de vooropgestelde timing niet haalt, geraak je alleen maar gefrustreerd. Niet doen dus!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media