livios logo

Garage ombouwen tot woonruimte? Zo pak je het aan!

Dient je garage enkel als autostaanplaats, en wil je de ruimte beter benutten? Waarom bouw je hem dan niet om tot een volwaardige woonruimte! Maar begin er niet halsoverkop aan, een goede voorbereiding is een must. Check daarom zeker deze aandachtspunten.

1. De voorbereiding

Dient je garage enkel als autostaanplaats, en wil je de ruimte beter benutten? Waarom bouw je hem dan niet om tot een volwaardige woonruimte!

Foto Getty Images
  

Vergunning aanvragen

Natuurlijk komt er wat papierwerk bij kijken als je je garage wil omvormen tot een woonruimte. De functie van het gebouw zal namelijk veranderen. Om later onaangename verrassingen te voorkomen, bereid je je dus best goed voor. Vertrouw ook niet altijd op het internet, want de regelgeving kan per gemeente verschillen.

Voordat je start met de werken, moet je je plannen aangeven op de gemeente. Ga daarvoor langs bij de stedenbouwkundige dienst. Moet je een stedenbouwkundig attest aanvragen, of is een meldingsplicht voldoende? De omgevingsambtenaar kent de huidige regelgeving van jouw gemeente, en kan je helpen met de voorbereiding van je werken.

Plan

Een goed plan is essentieel!

Foto Getty Images
  

Een goed plan is essentieel vooraleer je start met de verbouwingswerken. Dat kan je zelf maken, maar je kan ook beroep doen op een architect of interieurarchitect. Denk niet alleen na over de inrichting, maar ook over de praktische kant. Waar wil je stopcontacten plaatsen? Waar komt de douche? En de wc?

Premie

Check voordat je begint aan de verbouwingen ook zeker of je recht hebt op een premie. Ga je zonnepanelen op je garage plaatsen, extra isoleren of een warmtepompboiler installeren? Via de premielinker ontdek je of je in aanmerking komt voor een premie.

2. De praktische kant

Isolatie

Alles start bij een goede isolatie. Doe je dat niet? Dan zal je energiefactuur hoog oplopen door de verwarmingskosten.

Foto Getty Images
  

Alles start bij een goede isolatie. Doe je dat niet? Dan zal je energiefactuur hoog oplopen door de verwarmingskosten. Dat is althans de ervaring van mensen die tijdens verbouwingswerken in een garage wonen. Ook Gino Lippens van Renoffice, een bedrijf dat gespecialiseerd is in verbouwingen, waarschuwt voor de gevaren van slechte isolatie. “Een auto heeft geen last van lage temperaturen in een garage. Maar als je erin gaat wonen, is dat natuurlijk een ander verhaal”, vertelt hij. “Je investeert dan ook best fors in goede isolatie. Dat maakt het verschil tussen een aangename, en een onleefbare woonruimte.”

Ventilatie

“Let er ook op dat je voldoende ventilatiemogelijkheden voorziet”, aldus Lippens. “Zo voorkom je condensatieproblemen, schimmels en andere ongemakken.” De keuze voor het juiste ventilatietype is essentieel. Kies je voor een muur- of buisventilatiesysteem? Dan kan je die trouwens makkelijk zelf installeren.

Elektriciteit

Als je in je garage gaat wonen, schakel je best een professionele elektricien in om alles up-to-date en reglementair te maken.

Foto Getty Images
  

Veel garages beschikken al over elektriciteit. Maar als je erin gaat wonen, schakel je best een professionele elektricien in om alles up-to-date en reglementair te maken. Denk mee na over waar je de stopcontacten wil hebben, waar de verlichting moet komen,…

Water

Een waterleiding kan eenvoudig van je huis naar de garage geleid worden. Maar je begint er best niet aan zonder de nodige kennis van zaken. Twijfel je? Doe dan beroep op een professional.

Verwarming

Het voordeel van een garage, is dat het (meestal) een kleine ruimte is. Als je het slim aanpakt en goed isoleert, kan je fors besparen op de verwarmingskosten. “Maar dan moet je nog de keuze maken: kies je voor een klassieke radiator, of voor vloerverwarming? Of wil je misschien nog een andere verwarmingsmethode? Denk er in ieder geval goed over na”, zegt Lippens. 

Ramen en deur

Een schuifraam kan de grote leegte van een garagepoort opvullen.

Foto Getty Images
  

“De grote opening van de garagepoort kan je opvullen door er een schuifraam in te plaatsen. Dat kan dan ook dienen als voordeur”, aldus Lippens. Maar je kan natuurlijk ook de opening dichtmetselen, en kiezen voor traditionele ramen en deuren. Waarvoor je ook kiest, het is steeds belangrijk dat de ramen (en deur) goed geïsoleerd zijn.

Goed geïsoleerde ramen zijn belangrijk in de winter, maar denk ook eens aan de warme zomermaanden. “Vangt je garage veel zon op? Dan oriënteer je de ramen best niet naar de zuidkant. Anders maak je van je garage een sauna”, lacht Lippens.

3. De inrichting

Keuken

Een kleine keuken kan je heel praktisch inrichten.

Foto Getty Images
  

Wonen op een kleine oppervlakte betekent rekening houden met élke centimeter. Een uitgebreide keuken zal er dus waarschijnlijk niet inzitten. Maar toch kan je met enkele tips je kleine keuken optimaal benutten.

Badkamer

Een badkamer is meestal een ruime kamer waarin je veel comfort hebt. Maar toch kan je op enkele vierkante meters ook al een volwaardige badkamer installeren: 5 m² is al genoeg!

Leefruimte

Wil je een aparte slaapkamer, of ben je tevreden met een slaapplaats in de woonkamer? In dat geval is een slaapbank de juiste keuze.

Vloer

Kies je voor een houten vloer? Dan kan de manier van plaatsing de ruimte groter doen lijken.

Foto Getty Images
  

Wil je af van de koude, betonnen vloer? Dan is een vast tapijt het ideale alternatief! Daarmee creëer je instant huiselijkheid. Toch liever een houten vloer? Dan speelt de manier van plaatsing ook een grote rol. Enkele simpele ingrepen kunnen ervoor zorgen dat je ruimte groter lijkt. Let er wel steeds op dat je goede vloerisolatie voorziet.

Kleuren

Ook de kleurkeuze kan ervoor zorgen dat je kleine ruimte er groter uitziet. Kies daarom steeds voor lichte kleuren zoals wit. Wil je liever helemaal af van de kille garagelook? Dan ga je beter voor écru- of zandkleuren. Die doen de ruimte toch nog groter lijken én ze zorgen voor een warm gevoel.

4. Werken afgerond?

Kadastraal inkomen

Doe navraag bij de administratie Opmetingen en Waarderingen, het vroegere kadaster. In sommige gevallen stijgt het kadastraal inkomen (KI) als je je huis verbouwt. En natuurlijk stijgt de waarde van je woning dan ook. Check dus zeker hoe het zit nadat je van je garage een woonruimte hebt gemaakt.

Verzekering

Neem ook contact op met je verzekeringsmaatschappij. Omdat je garage nu helemaal is veranderd, zal ook je verzekering aangepast moeten worden. Zijn alle paperassen geregeld? Dan rest je nog één ding te doen: een house…, of beter: garagewarming!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/53743/garage-ombouwen-tot-woonruimte-zo-pak-je-het-aan/