livios logo

Huren in Brussel? Dan betaal je gemiddeld 739 euro

In 2018 betaalde je gemiddeld 739 euro huur per maand in Brussel. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Brusselse Gewestelijke Huisvestigingsmaatschappij (BGHM) naar de huurprijzen van woningen op de privémarkt. Aangezien de huurprijzen stijgen, delen steeds meer mensen een woning. Maar gedeelde woningen zijn duurder.

Huurprijzen omhoog

Vorig jaar bedroeg de gemiddelde huurprijs in Brussel zo’n 739 euro. De huurprijzen zijn sinds 2004 met 20% gestegen. In sommige gemeentes zoals Schaarbeek of Evere is de stijging nog hoger, zo blijkt uit het onderzoek. Tegenwoordig besteden slechts 25% van de huishoudens minder dan 30% van hun inkomen aan huur. Als de prijzen blijven stijgen, zullen nog minder mensen iets kunnen huren met minder dan 30% van hun inkomen.

Samenhuizen populairder

Steeds meer mensen delen een woning in Brussel. Zo’n 11% van de woningen en appartementen in Brussel worden gehuurd door een groep. Deze woningen worden meestal aan hogere prijzen verhuurd. Wie een huis deelt betaalt gemiddeld 921 euro huur per maand voor de hele woning. De helft van deze gedeelde woningen hebben een huurprijs boven de 800 euro.

Vorig jaar bedroeg de gemiddelde huurprijs in Brussel zo’n 739 euro. De huurprijzen zijn sinds 2004 met 20% gestegen.

Foto Getty Images
  

Steeds meer mensen delen een woning in Brussel. Zo’n 11% van de woningen in Brussel worden gehuurd door een groep.

Foto Getty Images
  

Huurprijs delen

Het verschil tussen de huurprijs voor een gemiddelde woning (739 euro) en voor een woning die je deelt (921 euro)? Die wordt volgens het onderzoek verklaard doordat mensen die met meerdere samenwonen niet op zoek zijn naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. De huurprijs wordt namelijk door het aantal bewoners gedeeld om de huurprijs te drukken.

Locatie is bepalend

Een andere factor die ervoor zorgt dat de prijzen van gedeelde woningen hoger ligt dan de gemiddelde huurprijs: de locatie. Woningen waar meerdere mensen kunnen samenwonen, liggen vaak in de duurdere wijken in Brussel zoals de Vijfhoek, Elsene, Etterbeek en de wijken rond de universiteiten VUB en ULB. De gemiddelde leeftijd van een cohouser is 28 jaar.

Bron: La Libre Belgique


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/54905/huren-in-brussel-dan-betaal-je-gemiddeld-739-euro/