livios logo

Hoe bouwen en wonen we in het volgende decennium? 3 experts blikken vooruit

Vroeger kocht je meubels die heel je leven meegingen. Vandaag vernieuwen we graag ons interieur en kopen we continu nieuwe spullen bij. Zal onze manier van wonen in de toekomst veranderen? En wat zal het komende decennium brengen op het vlak van bouwen? Tijdens de Trend Forecast van King George delen drie experts hun verwachtingen voor de toekomst: toekomstverkenner Stefaan Vandist, designjournalist Jeroen Junte en verlichtingsexpert Bart Maeyens.

Het volgende decennium zit vol veranderingen volgens toekomstverkenner Stefaan Vandist: “We bevinden ons in de energietransitie en staan voor de grote klimaatuitdaging. Daarnaast is er de opkomst van smart cities, klimaatbestendige steden en de industrie 4.0 waar de focus ligt op robotisering en digitalisering.”

Huis nieuwe luxe?

Bouwen wordt ieder jaar duurder. Een huis bezitten is in de toekomst misschien wel weggelegd voor de happy few. Kunnen we ons deze luxe nog veroorloven? Volgens de Nederlandse designjournalist Jeroen Junte heeft de veranderende tijdsgeest een grote invloed op ‘luxe’: “We focussen meer op het klimaat en milieu. Grondstoffen worden duurder en schaarser. We willen wel luxe, maar is het nog ethisch verantwoord? Ecologie en ethiek gaan zwaarder doorwegen in onze keuzes.”

Flexibel wonen

Andere woonvormen waarbij we minder ruimte innemen zijn vandaag aan een opmars bezig: cohousing, tiny houses, … “Het zal niet meer gaan om de grootte van een woning, maar om de flexibiliteit en de aanpasbaarheid ervan”, legt Jeroen Junte uit. “Authenticiteit wordt belangrijker. Je wil zelf je woning kunnen kiezen en indelen. In Eindhoven bijvoorbeeld worden de komende jaren kleine 3D-geprinte huizen uit beton opgetrokken.”

Leestip: Jeroen leeft in een tiny house van 3 op 8,5 meter

 

Andere woonvormen waarbij we minder ruimte innemen zijn vandaag aan een opmars bezig: cohousing, tiny houses, …

Foto Systimber
  

Verder zal ook de technologie een grote rol gaan spelen. “Onze woningen worden computers”, voorspelt Jeroen Junte.

Foto Getty Images
  

Andere bouwmethodes

Ook het energie- en klimaatdebat laait hoog op. Het bouwen van huizen, maar ook de verwarming zorgt voor een enorme ecologische voetafdruk. “Cement en beton zijn verantwoordelijk voor 8 tot 9% van de CO2-uitstoot wereldwijd”, vertelt Stefaan Vandist. “Cross laminated timber (CLT) is een manier van bouwen die mogelijk populairder zal worden. Hout is een natuurlijk herbruikbaar materiaal, past in de circulaire economie en biedt een antwoord op het klimaatvraagstuk.”

Biologische materialen

We zullen ook andere grondstoffen en materialen zien opkomen. “Je ziet nu al nieuwe producten op basis van algen en micro-organismen”, vertelt Stefaan Vandist. “Neem nu bioMASON. Zij maken bakstenen uit beton op basis van micro-organismen. Het materiaal is twee keer zo sterk en twee keer zo licht als traditioneel beton. Bovendien is het zelfhelend. Als er een barst ontstaat in de baksteen, herstelt het materiaal zichzelf. Daarnaast zie je ook initiatieven om producten diervrij te maken. Je hebt niet alleen veganistische voeding, maar ook veganistische interieurs.”

Huis wordt computer

Verder zal ook de technologie een grote rol gaan spelen. “Onze woningen worden computers”, voorspelt Jeroen Junte. “Ik heb geen glazen bol, maar ik kan me voorstellen dat onze gevel zich in de toekomst zal aanpassen aan de weersomstandigheden. Is het te warm? Dan zal je raam in zonwerend glas veranderen of dan activeert je zonwering automatisch. Een camera aan je voordeur zal kunnen registreren of je blij of slecht gezind thuis komt, waardoor je woning zich kan aanpassen aan je humeur. Denk maar aan een vrolijk deuntje dat afspeelt of sfeerverlichting die aanspringt als je binnenkomt.”

Lees ook: Hoe zit het met de veiligheid van een smarthome?

Slimme verlichting

Volgens Bart Maeyens, General Manager van Modular Lighting Instruments, zal verlichting steeds belangrijker worden. “Een gemiddeld persoon krijgt acht tot negen keer te weinig licht. Dat is de nieuwe ziekte van deze generatie. De juiste hoeveelheid licht en de juiste lichtkleur zijn belangrijk voor je gezondheid. Het verbetert je concentratie en geeft ook meer comfort”, legt Bart Maeyens uit. “Slimme verlichting is de toekomst. Voor zo’n 2.400 euro maak je van je woning al een smarthome waarbij je apparaten met elkaar communiceren en interageren. Zo kan je ook je energieverbruik optimaliseren. Je hebt deze investering al op drie jaar terugverdiend.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/55542/hoe-bouwen-en-wonen-we-in-het-volgende-decennium-3-experts-blikken-vooruit/