livios logo

Cohousing zit in de lift

Samenhokken is al lang niet meer alleen een studentenfenomeen. Steeds meer jonge volwassenen zien het als de kans om om eindelijk op eigen benen te staan. Want de kosten, die deel je onder elkaar. Ook in Brussel wordt cohousing steeds populairder, zo schrijven Le Soir en La Libre.

In 2013 ging het in 9 % van de verhuurde panden om cohousing. Bijna het dubbele in vergelijking met een jaar voordien (5 %).

Foto Immochecker
  

Als je samen met twee of drie personen een groot appartement of klein huis zou huren, dan zou je maandelijks tussen de 270 en 405 euro betalen.

Foto Decors
  

Deze groep jongeren heeft zelfs een eigen roepnaam: de Tanguys. Hun profiel: bijna dertig jaar oud, soms met een resem aan diploma’s, maar vaak financieel nog niet in staat om een appartement of huis te huren. En zo volledig de stap naar het volwassen werkleven te zetten.

Volgens de laatste cijfers van het Observatiecentrum van de Huurprijzen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het samenhuizen onder deze jonge volwassenen inderdaad in opmars. In 2013 ging het in 9 % van de verhuurde panden om cohousing. Bijna het dubbele in vergelijking met een jaar voordien (5 %).

Manier van leven, maar ook noodzaak

Maar waar studenten het vooral doen om samen ook ruimtes te delen, zoals de keuken of de woonkamer, is het bij deze Tanguys meer te doen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Een prijsvergelijking. Als je samen met twee of drie personen een groot appartement of klein huis zou huren, dan zou je maandelijks tussen de 270 en 405 euro betalen. Dat is een al meteen een verschil met de gemiddelde huurprijs van een kleine studio, ook in de hoofdstad: 550 euro.

Geen wetgeving

Samenhuizen wint dus terrein. En bovendien lijkt het erop dat de gevolgen van de crisis het fenomeen nog een duwtje in de rug zullen geven.

Bij veel verhuurdersbonden is er daarom ook vraag naar een duidelijk wettelijk kader. Zo kunnen huurders enerzijds betere onderlinge afspraken maken. Bijvoorbeeld rond de kostenverdeling, samenleefregels en eventuele contractbeëindigingen. Maar een aangepaste wetgeving kan er ook voor zorgen dat de huurprijzen aantrekkelijk en betaalbaar blijven.

Cohousing kan dus een goede oplossing betekenen wanneer je zelf een tijdje krap bij kas zit. Toch blijft het zaak om je goed in te dekken. Samenhokken met onbekenden of met vriendenklieken is nog altijd onvoorspelbaarder dan gaan samenwonen met je partner. Behoed je dus voor eventuele risico’s.

Meer weten over cohousing?


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/cohousing-zit-in-de-lift/