livios logo

Exit huisje, tuintje, boompje?

Meer singles, de vergrijzing en een andere kijk op het gezin zetten de Vlaamse regering voor veel uitdagingen. Eén daarvan is de vraag naar meer woningen. Een contrast met of net een aanvulling op de aangekondigde betonstop? Een vraag die De Morgen zich stelde.

Een voorspelling van het Planbureau zegt dat in 2060 de helft van de bevolking alleen door het leven zal gaan.


  

"We zien nu al dat ontwikkelaars veel meer kleine appartementen aanbieden. Een traditionele flat ging van 90 naar 70 vierkante meter."

Foto Build Your Home
  

Meer woningen

Een voorspelling van het Planbureau zegt dat in 2060 de helft van de bevolking alleen door het leven zal gaan. Oorzaken zijn de vergrijzing en een andere manier van leven. Waar gaan al deze mensen wonen?

De Vlaamse regering denkt dat er tegen 2050 nood zal zijn aan 500.000 extra woningen. Dat is de rode draad doorheen de conceptnota ‘Slim wonen en leven’ van de regering-Bourgeois die het woonbeleid van de komende dertig jaar bepaalt.

Exit huisje, tuintje, boompje?

In de nota spreken ministers Bourgeois en Homans (N-VA) zich uit over onze woondroom: “Momenteel is het Vlaamse ideaalbeeld een vrijstaande woning met een tuin in een landelijke omgeving. Maar we moeten de Vlaming een alternatief bieden om slim en duurzaam wonen vanzelfsprekend te maken. Een woning in de stad dicht bij openbaar vervoer of een landelijke kern kan een grotere levenskwaliteit bieden.”

En de betonstop?

Moeten we de betonstop dan vergeten? Volgens Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck absoluut niet. “In de bestaande kernen en woongebieden kunnen er nog drie miljoen mensen bijkomen eer we de bevolkingsdichtheid van pakweg Engeland bereiken.

Een half miljoen extra woningen kunnen we probleemloos aan, zonder dat we alle woonuitbreidingsgebieden aansnijden. Er is in Vlaanderen capaciteit genoeg om dichter bij elkaar te wonen, maar we moeten de stap durven zetten.”

Van versnipperd naar stedelijk

Hoe zal de regering ons helpen om die stap naar stedelijk wonen te zetten? Urbanoloog Johan Rutgeers (KU Leuven) reageert: “Hoe nodig deze transitie ook is, het principe van vraag en aanbod maakt wonen in de stad peperduur. De regering moet nadenken over nieuwe eigendomsvormen, zoals recht van opstal, waarbij je wel een woning koopt maar de grond van de overheid blijft.”

Maatregelen zijn zeker nodig omdat het woningbeeld hoe dan ook verandert door de stijging van het aantal singles, volgens Rutgeers. “We zien nu al dat ontwikkelaars veel meer kleine appartementen aanbieden. Een traditionele flat ging van 90 naar 70 vierkante meter. Wonen in de stad is nu eenmaal duurder.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/exit-huisje-tuintje-boompje/