livios logo

Getest op mensen: wonen op eigen kracht

Kan een flatgebouw draaien op alleen maar menselijke kracht? Dus zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen of elektriciteit van het net? Zelfs zonder alternatieve energievormen zoals zonne- en windenergie? Een Belgisch-Nederlands duo is rotsvast overtuigd van wel en wil het idee nu omzetten in de praktijk.

Je lichten doen branden door te fitnessen. Je woning verwarmen dankzij een bezoekje aan het toilet. Of een warme douche nemen door de trap te nemen. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe de droom werkelijkheid moet worden.

Foto Humanpowerplant.be
  

De bedoeling is om straks 750 studenten te huisvesten in een – voorlopig nog – leegstaand flatgebouw van 22 verdiepingen hoog op de campus van de Utrechtse Universiteit.

Foto Humanpowerplant.be
  

“We presenteren een eerste overzicht van onze plannen later in juni, en hopen dan de universiteit van Utrecht te overtuigen om concreet verder te gaan.”

Foto Humanpowerplant.be
  

Menselijke kracht?

Je lichten doen branden door te fitnessen. Je woning verwarmen dankzij een bezoekje aan het toilet. Of een warme douche nemen door de trap te nemen. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe het Belgische Lowtech Magazine en de Nederlandse kunstenaar Melle Smets hun project zien slagen.

Kort samengevat: de bewoners wekken stroom, verwarming en sanitair warm water op, enkel met behulp van spierkracht, lichaamswarmte en afvalstoffen. Zonder dat ze hiervoor hun moderne levensstijl overboord moeten gooien.

Studenten als proefkonijn

Onmogelijk? Verre van, menen de bedenkers. Meer nog: de ontwerpen zijn getekend, de plannen zijn klaar. En het proefproject is zelfs al gekozen. De bedoeling is om straks 750 studenten te huisvesten in een – voorlopig nog – leegstaand flatgebouw van 22 verdiepingen hoog op de campus van de Utrechtse Universiteit.

“De bewoners zetten hun spierkracht om in mechanische beweging, elektriciteit en zelfs warmte (...) Daarnaast is het de bedoeling dat hun toiletbezoekjes en voedselafval zorgen voor de productie van biogas”, lezen we in de projectvoorstelling.

Maar hoeveel energie kan een mens zoal produceren? “De wetenschappelijk literatuur hanteert meestal een vermogen van 75 tot 100 watt, wat een ‘gemiddelde, gezonde’ mens voor ‘onbepaalde’ tijd kan volhouden. Dat vermogen komt overeen met de opbrengst van een zonnepaneel van 1 m² op een zonnige zomerdag in België of Nederland.”

Fysieke en sociale test

Hoe gaat het precies in zijn werk? Elke student is verantwoordelijk voor de energieproductie van zijn eigen flat. Op de eerste drie verdiepingen wordt gemeenschappelijke energie opgewekt voor bijvoorbeeld het wassen van kleren, de productie van warm water, stroomverbruik in gemeenschappelijke ruimtes, enzovoort.

Om alles draaiende te houden, moeten de studenten dagelijks zo’n zes uur per dag energie produceren. Dat biedt niet alleen uitdagingen op fysiek vlak. Ook mentaal moeten ze heel wat knoppen omdraaien. Om de productie van voedsel CO2-neutraal te houden, moeten de studenten bijvoorbeeld een aangepast dieet aanhouden. Daarnaast krijgt iedere bewoner een tijdschema dat aangeeft wanneer hij elektriciteit en warmte moet leveren. Een kwestie van flink wat gemeenschapszin.

Drie cruciale ingrediënten

Om het project leefbaar te houden, zijn volgens de ontwerpers drie dingen onmisbaar:

  • Solidariteit: heel wat taken moeten gebeuren in samenwerking met medebewoners
  • Energiebesparing: studenten moeten hun gewoonten aanpassen en op zoek gaan naar de meest efficiënte oplossing om zo veel mogelijk energie op te wekken
  • Lowtech: hoogtechnologische oplossingen zijn vaak duurder. Laagtechnologische oplossingen moeten dit opvangen, zoals thermisch ondergoed, douches met warmtewisselaar, isolatiefornuizen,...

Wie is nu aan zet?

De theorie is een feit. Nu nog de praktijk. “Hoelang het project gaat duren, daar hebben we nog geen zicht op”, vertelt Kris De Decker van Lowtech Magazine aan Livios. “We presenteren een eerste overzicht van onze plannen later in juni, en hopen dan de universiteit van Utrecht te overtuigen om concreet verder te gaan.”

Hoe dan ook is De Decker enthousiast over de vele positieve reacties die hij al kreeg op het project. “Tot nu toe hebben we veel constructieve respons ontvangen. Mensen stellen allerlei verbeteringen voor en brengen nieuwe ideeën aan om energie te besparen of te produceren. Het project is dus ook een eigen leven gaan leiden.”

Wil je meer weten over dit ambitieuze, maar razend interessant project? Neem dan een kijkje op de blog ‘Human Power Plant’.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/getest-op-mensen-wonen-op-eigen-kracht/