livios logo

Hoe wonen we in de toekomst? Win en ontdek!

“Als mensen op de microschaal van het dagelijkse leven er niet in slagen humaan samen te wonen, hoe kunnen ze dan op macroschaal een coherente samenleving realiseren?” Het is maar een van de vele lezerscommentaren op ‘Wonen in de 21ste eeuw: naar een hedendaags utopia’ van Peter Camp.

Het lijvige boek houdt ons een spiegel voor: het klassieke concept van wonen strookt niet meer met de maatschappelijke realiteit.

Foto Livios
  

In drie hoofdstukken leidt Peter Camp ons langs alle soorten woonvormen.

Foto Livios
  

Ben je klaar om je helemaal te verdiepen in de toekomst van het wonen? Wij mogen van uitgeverij Acco drie gratis exemplaren weggeven aan onze lezers.


  

Het lijvige boek houdt ons een spiegel voor: het klassieke concept van wonen strookt niet meer met de maatschappelijke realiteit. Gelukkig kan het anders en dat zien we nu al: in bijna 600 pagina’s toont Camp aan hoe innovatieve woonvormen en samenwerkingen het verschil maken binnen én buiten België.

Wie?

Auteur Peter Camp (NL) combineert zijn fascinatie voor moderne architectuur met een academische achtergrond in organisatiesociologie en -psychologie. Zijn visie: “nieuwe woonvormen verrijken je leven. Creëer samen met anderen een eigen WOONtopia”. Daarin ziet hij een specifieke rol weggelegd voor gemeenten, projectontwikkelaars, architecten en bouwondernemers: “zij moeten op het aanbod inspelen en het proces versnellen.” 

Wake-up call

‘Wonen in de 21ste eeuw’ is in de eerste plaats een duidelijke wake-up call. De kilometerslange slierten lintbebouwingen, de grote villa’s op het platteland, de steeds groeiende files richting de centrumsteden… Willen we onze planeet en onze samenleving leefbaar houden, dan hebben we ook een nieuwe visie op wonen nodig. De betonstop in Vlaanderen is al één groot voorbeeld van de veranderende mindshift. De idee erachter: we mogen niet nóg meer landschap inpikken om onze woondroom koste wat kost te realiseren.

Hoe we dit precies moeten aanpakken? In drie hoofdstukken leidt Peter Camp ons langs alle soorten woonvormen. Sommige klinken bekend in de oren (cohousing, meergeneratiewoningen, tiny houses…), andere zeggen je wellicht helemaal niets (community building, ecodorpen, friendswoningen…). In drie stappen loodst hij ons langs projecten in binnen- en buitenland:

  1. Waarom anders wonen?
  2. Concrete voorbeelden van andere woonvormen
  3. Hoe andere woonvormen realiseren?

Sociale gids

Tegelijkertijd stelt Peter Camp onze manier van samenleven in vraag en gaat hij op zoek naar de ideale Wij-gemeenschap. Begrippen als vriendschap, thuisgevoel, delen, ecologie, zorg en nabuurschap vormen centrale elementen om dat ideaal te bereiken. Naast een uitgebreid inspiratieboek en naslagwerk, dwingt het boek ons ook stil te staan bij onze huidige sociale en maatschappelijke normen. En bij onszelf.

Win een gratis exemplaar

Ben je klaar om je helemaal te verdiepen in de toekomst van het wonen? Wij mogen van uitgeverij Acco drie gratis exemplaren weggeven aan onze lezers. Wat moet je hiervoor doen?

  • Geef een antwoord op onze lezersvraag
  • Vul hierna ook de schiftingsvraag in

Wedstrijdformulier

Je kon maar deelnemen aan deze wedstrijd tot 11 februari.

Veel succes!

Boekeigenschappen

  • Uitgeverij: ACCO UITGEVERIJ
  • Publicatiedatum: 31 januari 2017
  • Boek - HARDCOVER
  • Editie 1
  • ISBN: 9789492398031

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/hoe-wonen-we-in-de-toekomst-win-en-ontdek/