livios logo

Hoe ziet onze leefruimte er in 2030 uit?

Leolux, fabrikant van design meubelen, en ontwerpbureau Studio LONK denken na over hoe onze leefomgeving er over tien jaar zal uitzien. Tijdens de Dutch Design Week presenteerden ze hun visie op onze leefruimte volgens onze behoeftes in 2030. Centraal stond een enorme sofa met bewegende panelen en geluiden.

Met hun expositie ‘Filter Family’ presenteren Leolux en Studio LONK tijdens Dutch Design Week het resultaat van What if Lab, een initiatief dat de Nederlandse designwereld uitdaagt om een visie te ontwikkelen op de toekomst: What if… we design our living spaces today according to the needs of 2030? De enorme bank van Studio LONK en Leolux daagt je uit om na te denken over een toekomst waarin we onze leefruimte delen.

Bank van 12 meter

De installatie speelt intuïtief in op de bezoeker en zet je aan het denken. “Het concept bestaat uit een bank van 12 meter lang met panelen en geluiden. Als je een paneel verschuift dan veranderen je beschikbare ruimte  en de muziek. Neem je weinig ruimte in, dan hoor je een rustige, meer intieme muziek. Schuif je de panelen open? Dan wordt de muziek levendiger”, vertelt Celine de Waal Malefijt, medeoprichter van Studio LONK.

“Als je de panelen uit elkaar schuift, neem je zelf meer ruimte in, maar duw je ook andere ruimtes dicht. Het is een spel van territoriaal gedrag in een gedeelde woonomgeving. Je kan eenvoudig switchen van alleen zijn met digitale contacten naar samen zijn met vrienden op een groter stukje van de bank.”

Het concept bestaat uit een bank van 12 meter lang met panelen en geluiden. Als je een paneel verschuift dan veranderen je beschikbare ruimte en de muziek.

Foto Leolux & Studio LONK
  

Je kan eenvoudig switchen van alleen zijn met digitale contacten naar samen zijn met vrienden op een groter stukje van de bank.

Foto Leolux & Studio LONK
  

Nadenken over de toekomst

Maar een bank van 12 meter is toch niet realistisch? “De bank is veel te groot voor ieder huishouden”, vertelt Anna Dekker, medeoprichter van Studio LONK. “Het is geen representatie van hoe de toekomst er volgens ons zal uitzien. Met deze bank willen we je uitdagen om na te denken over mogelijke scenario’s in de toekomst. Het is een begin om de conversatie aan te gaan en om te kijken welk gevoel meer of minder gedeelde ruimte bij mensen oproept.”

Zithoek als centraal punt in de leefruimte

“De zithoek is al tientallen jaren het centrale punt in de woonkamer”, gaat Anna Dekker verder. “Het is de plaats waar we met z’n allen ’s avonds naar tv kijken.” Maar onze gewoontes veranderen naargelang onze behoeftes. Tegenwoordig heeft iedereen meerdere devices zoals een iPad of smartphone waarop we ook tv kunnen kijken. Ons kijkgedrag individualiseert en we kijken on demand op ons eigen scherm. Deze veranderingen zullen ongetwijfeld een invloed hebben op het gebruik van onze woonkamer en de meubels die er staan.

Hoe meer persoonlijke ruimte jij inneemt, hoe minder ruimte er overblijft voor anderen.

Foto Leolux & Studio LONK
  

De realiteit aan de andere kant van het paneel ziet er anders uit als je door het patroon kijkt.

Foto Leolux & Studio LONK
  

Gedeelde woonruimte

Leolux en Studio LONK zien een aantal trends die een invloed zullen hebben op het samenleven in 2030. Steeds meer mensen trekken naar de stad en de beschikbare woonruimte wordt beperkter, waardoor we kleiner en compacter gaan wonen. Nieuwe woonvormen zoals tiny houses duiken op en de deeleconomie wordt steeds populairder.

Misschien delen we in de toekomst onze woonruimte wel. Maar wat wil je dan delen en wat niet? Als je op de bank zit wordt dit opeens tastbaar door de verschuifbare panelen. Hoe meer persoonlijke ruimte jij inneemt, hoe minder ruimte er overblijft voor anderen. Dat voel en zie je niet alleen, maar hoor je ook doordat het geluid verandert naarmate je de panelen verschuift.  

Nieuwe generatie

In 2030 betreedt volgens hen een nieuwe generatie de woningmarkt. “De synthetische generatie die andere waarden heeft zoals zelfactualisatie en authenticiteit. De grens tussen echt en onecht en tussen online en offline vervaagt. Deze generatie filtert de realiteit. Authenticiteit hoeft niet per se echt te zijn”, vertelt Anna Dekker.

De vraag is hoe deze generatie uiting gaat geven aan een thuisgevoel in een gedeelde woning. Wil je in je eigen cocon blijven? Of kan jouw leefruimte door je behoefte aan sociaal contact niet groot genoeg zijn? De verschillende patronen op de panelen geven je de kans om dit filtergevoel zelf te ervaren. De realiteit aan de andere kant van het paneel ziet er anders uit als je door het patroon kijkt. En door hoe meer panelen je kijkt, hoe groter de vertekening. Of is het gewoon een nieuwe realiteit?

 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/hoe-ziet-onze-leefruimte-er-in-2030-uit/