livios logo

Is de weg vrij voor cohousers?

De ‘betonstop’ heeft ons allemaal aan het denken gezet, ook de Vlaamse regering. Er zijn veel oplossingen om anders te wonen, maar de wetgeving maakt het ons soms moeilijk. Op vlak van cohousing wil minister van Wonen, Liesbeth Homans (N-VA), de bestaande regels even op de achtergrond plaatsen voor proefprojecten, lezen we in Metro.

De zes jaar durende vrijstelling van de bestaande regelgeving zou heel veel problemen counteren.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

Samen onder één dak

In een cohousingproject heb je een woning of appartement van jezelf, maar deel je bepaalde ruimtes, zoals de tuin of eetruimte met je buren. Hierdoor bespaar je veel ruimte en draag je een steentje bij aan het milieu. Bovendien bespaar je zelf ook door gedeelde kosten.

Zes jaar vrijstelling

De woonregelgeving hield tot nu toe veel mensen tegen om de stap richting cohousing te zetten. De commissie Wonen keurde daarom een ontwerpdecreet goed dat de bestaande Vlaamse wetgeving hierrond zes jaar lang herroept voor proefprojecten rond experimenteel wonen. Zo krijgt iedereen de kans om een cohousingproefproject op te starten.

Wat verandert er?

Ter verduidelijking, de versoepeling geldt enkel voor de Vlaamse wetgeving. “Je zal bijvoorbeeld kunnen afwijken van de minimale woonoppervlakte,” legt Jelle Engelbosch (N-VA) uit. Ook alleenstaanden en werkzoekenden zouden geen problemen meer ondervinden naar aanleiding van de sociale zekerheid. De zes jaar durende vrijstelling zou al deze problemen counteren.

Tussentijdse evaluaties

Onder andere Groen, sp.a en CD&V zijn blij met de goedkeuring van het decreet. Al vindt CD&V dat het net iets beter kan. “We zijn tevreden dat er iets gebeurt. Het werd dringend tijd. Maar we mogen niet zes jaar op resultaten wachten”, zegt An Christiaens van CD&V.

Maar volgens Liesbeth Homans, N-VA zal het anders lopen: “We willen vroegere evaluaties, zodat we de nodige aanpassingen voor knelpunten tijdig kunnen doorvoeren.” 

Uit de proefprojecten hoopt de overheid veel te leren zodat het misschien leidt tot aanpassingen van het wetgevend kader.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/is-de-weg-vrij-voor-cohousers/