livios logo

Is WiM de toekomst?

De 'Inspraakwoningen' in Gullegem.


  

Het Kortrijkse project 'Prado'.


  

De 'Zwembadsite' in Leuven.


  

Staan we voor een omwenteling in onze wooncultuur? Als het aan de mensen achter ‘Wonen in Meervoud’ ligt wel. Deze campagne, kortweg WiM, promoot groepswoningbouw als nieuwe hedendaagse woonvorm. Een antwoord op de klimaatverandering, economische crisis en meer uitdagingen van deze tijd…

Ook de Vlaamse Overheid ziet voor groepswoningbouw een rol weggelegd in de toekomst en ondersteunt de campagne ‘Wonen in Meervoud’ financieel. Maar wat is groepswoningbouw nu juist? Volgens de campagne gaat het om “meerdere woningen die gelijktijdig ontworpen en gebouwd zijn in een samenhangend geheel”. Goede groepswoningbouw is knap ontworpen, prettig gelegen, aangenaam om wonen, duurzaam en betaalbaar. De campagnenaam ‘Wonen in Meervoud’ verwijst dus naar het meervoud aan kwaliteiten dat groepswoningbouw biedt.

Meerwaarde creëren

Ondanks het feit dat er in ons land heel wat grootschalige woonprojecten zijn, moet de kwaliteit van promotorenbouw omhoog.
Marc Martens, projectleider van het WiM-team: “Bouwpromotoren realiseren al mooie projecten, maar er zijn toch drie belangrijke aandachtspunten die echt beter kunnen. Ten eerste willen wij dat de kwaliteit van de individuele woning niet lijdt onder de groep. Dan denken we aan het uitzicht, de beschikbare bergruimte, … Verder moet groepsbouw ook een meerwaarde bieden voor de individuele woning. Vooral op energievlak zijn hier heel wat mogelijkheden. Ten slotte willen we de aandacht vestigen op de positie die een groepswoningbouwproject inneemt in de omgeving.”

Het wonen in groep kan behalve via bouwpromotoren ook gewoon op initiatief van de bouwheren. “Op onze website vind je voorbeelden van gezinnen die samen hebben beslist om een groepswoning te realiseren. In andere landen verloopt dat proces wel wat meer gestructureerd dan bij ons. Hoewel in de jaren negentig de intercommunale Leiedal met de zogenaamde ‘Inspraakwoningen’ al heeft aangetoond dat je groepswoningbouw perfect kan ondersteunen. De intercommunale stond in voor de aanstelling van de architect, het zoeken van de aannemers, de opvolging van de werken, terwijl de bewoners toch maximaal bij het project betrokken werden”, aldus Marc Martens.

WiM-Boek

Concrete voorbeelden tonen best de kracht van groepswoningbouw aan. Via de organisatie van de Architectuurprijs Wonen in Meervoud verzamelde het WiM-team de beste Vlaamse projecten van de voorbije tien jaar. Deze kan je ook terugvinden op de WiM-campagnesite. Binnenkort verschijnt er bovendien een boek, dat de beste inzendingen van de Architectuurprijs verzamelt. In het boek zal er ook aandacht zijn voor de ‘pioniers’ van het groepswonen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/is-wim-de-toekomst/